1,6 miljoen euro naar kankeronderzoek

Array

borstkanker-jpg-146x200Drie onderzoekers van het UMC Utrecht hebben dinsdag 29 januari een subsidie gekregen van stichting Pink Ribbon. Prof.dr. Paul van Diest kreeg een bedrag van 128.310 euro, dr. Desiree van den Bongard 650.000 euro en dr. Carla van Gils ruim 854.300 euro.
Alle drie onderzoekers van het UMC Utrecht werken aan vernieuwende behandeling en opsporing van borstkanker.

Vroege opsporing
Prof.dr. Paul van Diest wil borstkanker voorkomen voor het heel vroeg op te sporen. Het is een innovatief project waarbij met gebruik van een autofluorescerende ductoscopie (techniek om de tepelgangen te inspecteren) wordt gekeken of vroege voorlopers van borstkanker kunnen worden opgespoord, die nog niet zichtbaar zijn met mammografie en MRI. Doel is om gevaarlijke vroege voorlopers van borstkanker in een vroeg stadium te vinden en te verwijderen, zodat borstkanker niet kan ontstaan (primaire preventie).

Eenmalige hoge dosis bestraling
Dr. Desiree van den Bongard onderzoekt de werking van een eenmalige hoge dosis bestraling. Na een borstsparende operatie komen patiënten 3 tot 5 weken dagelijks in het ziekenhuis om bestraling te ondergaan. Vooral oudere patiënten ervaren dit als belastend. Met dit onderzoek wordt gekeken of
een eenmalige dosis bestraling op de borsttumor haalbaar is als behandeling. Dit project is een eerste stap op weg naar een minder belastende behandeling voor oudere patiënten.

Borstdichtheid ontmaskerd
Dr. Carla van Gils zoekt naar een verband tussen borstdichtheid en kans op borstkanker. Voor vrouwen met een hoge borstdensiteit (veel klier- en bindweefsel en weinig vetweefsel) is de kans op het krijgen van borstkanker 3-6 keer zo hoog als voor vrouwen met een normale borstdensiteit. Doel
van dit cohort is om een model te ontwikkelen waarmee kan worden voorspeld bij welke van de vrouwen met hoge borstdensiteit zich borstkanker ontwikkelt en bij welke niet.

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen