Vertrouw jij een robot als je zorg nodig hebt?

vertrouwen trustOntmoet Alice, het nieuwste model zorgrobot, die tijdens de netwerkserie PhDO voor het eerst in Nederland te zien is
Is de inzet van robots een oplossing voor stijgende kosten in de zorg? Hoe menselijk moet een zorgrobot eruit zien en wat zijn de ethische aspecten van zorgrobotica? Hoe zorgen we voor acceptatie van nieuwe technologie in deze sector? Tijdens de komende editie van de serie netwerkevents PhDO ‘Trust me, I’m a robot’ bespreken we deze vragen met kunstenaars, technici, wetenschappers en zorgprofessionals. En we stellen de Alice Robokind robot aan je voor: een carebot ontworpen door Hanson Robotics.

Over Alice
Carebot Alice wordt aangestuurd door het computermodel ACASIA en kan daardoor op een creatieve manier problemen aanpakken. Denk aan het voeren van een kind dat niet wil eten, door een lepel in een vliegtuigje te veranderen. Alice heeft bovendien direct toegang tot het internet, waardoor ze een wandelende (medische) encyclopedie, verhalenverteller en kennisrijke gesprekspartner kan zijn. De zorgrobot moet in de nabije toekomst op een intelligente, sensitieve, creatieve en onderhoudende manier zorg bieden. Het Creative Care Lab van Waag Society ontwikkelt scenario’s waarmee het gebruik van de robot onderzocht en getest kan worden.

Interactie tussen mens & machine
Binnen het project ‘Services for Electro-Mechanical Care Agencies’ (CRISP Selemca) onderzoeken teams van vijf universiteiten, samen met partners uit de zorgsector en de creatieve industrie, hoe de interactie tussen mens en machine vorm kan krijgen. Tijdens deze editie van PhDO staan de onderzoeksvragen uit dit project centraal. Sprekers zijn o.a. computerwetenschapper Johan Hoorn (VU Amsterdam), sociologe Margo van Kemenade (Inholland) en projectleider Isjah Koppejan (Waag Society).

Waar & wanneer
Waag Society, Nieuwmarkt 4, 1019 HC Amsterdam
Vrijdag 8 februari, van 15.30 tot 18.00 uur

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen