Verlaag eigen bijdrage CAK door vermogen te laten dalen

Array

Vanaf 2013 rekent het CAK een extra deel van het vermogen mee voor de eigen bijdragen voor Zorg zonder Verblijf/Wmo en Zorg met Verblijf.

Het extra deel van het vermogen betreft 8% van de grondslag sparen en beleggen uit box 3 (spaargeld, aandelen, tweede woning, rechten op periodieke uitkeringen) van de inkomstenbelasting. Hoe hoger het vermogen in box 3, hoe hoger de eigen bijdrage. Echter, door het vermogen/de grondslag sparen en beleggen te verlagen, wordt ook de eigen bijdrage lager. Tom van Baaren geeft drie tips om dit te realiseren.

geld-en-zorgOverbedelingsschulden opeisen
Wanneer één van beide partners is overleden, zijn er hoogstwaarschijnlijk ook zogenaamde overbedelingsschulden. In de regel zijn deze niet opeisbaar en tellen ze niet mee in de grondslag van box 3. Onder omstandigheden worden de overbedelingsschulden echter wel opeisbaar, waardoor ze de grondslag van box 3 verlagen en daarmee het vermogen waarop de eigen bijdrage door CAK wordt berekend. Kijk in het testament of de akte van verdeling van de erfenis na of de schulden opeisbaar zijn. Is er nog niemand overleden, neem opeisbaarheidsgronden dan alvast op in het testament.

Vrijgesteld schenken
Er zijn ruime vrijstellingen om vermogen te schenken, aan kinderen mag bijvoorbeeld ruim €5.000 per jaar worden geschonken en onder voorwaarden €24.000. Het kan echter ook lonen om meer dan de vrijstelling te schenken, zodat de verschuldigde schenkbelasting opweegt tegen de ellende van de bijdrage CAK.

Het acute effect van het verlagen van het vermogen is helaas niet direct zichtbaar in de hoogte van de eigen bijdrage, omdat de peildatum voor het vermogen op 2011 ligt. Desondanks is actie ondernemen toch aan te raden, zodat de eigen bijdrage op termijn wel wordt verlaagd. Bij overlijden is de daling van het vermogen, en de erfenis, wel direct zichtbaar.

Vermogen overbrengen naar B.V.
Het kan ook lonen om het vermogen over te brengen naar een B.V., omdat deze buiten de grondslag voor de vermogenstoets valt. Het is echter van meer factoren afhankelijk of dit handig is.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen