Schande: NHG verzorgingstehuis vraagt € 4,20 voor eten dat anders weggegooid zou worden!

Array

Op de blog van Zomerzon63 las ik dit verhaal waar ook plaatsvervangend voor schaamte voor voel. Het verhaal gaat over een 73-jarige energieke en zeer sociale vrouw, wiens man in een NHG tehuis woont vanwege ‘niet aangeboren hersenletsel’. En die na 2 forse hersenbloedingen niet meer thuis kon wonen. Gelukkig heeft deze man een vrouw die zeer actief is als mantelzorgster, en het lot van haar man maar ook van andere bewoners in het tehuis zich aantrekt. Elke dag is zij aanwezig. Zij ruimt op, zorgt dat haar man verschoont wordt vaak doet ze dit zélf, geeft hem zijn eten én geeft andere bewoners die niet zelf meer kunnen eten. De verpleging is maar erg blij met deze extra helpende handen. Zij verschoont ook zijn bed of zorgt er voor dat hij op tijd wordt gewassen  en af en toe ook onder de douche kan.

SchaamteHet is dan ook niet verwonderlijk dat en ze bij het personeel en de medebewoners van haar man een graag geziene mantelzorgster in het tehuis is. Niet in de laatste plaats vanwege haar montere verschijning en hartelijke en gulle lach. Ze en vele anderen die zo een steentje bijdragen in verzogingstehuizen zijn zegen een zegen omdat zij zich het lot van hun dierbaren aantrekken, en zij zoveel mogelijk helpen met de verzorging van bewoners in verzorgingstehuizen. So far so good.

De dagelijkse praktijk laat ook zien dat het verplegend personeel vaak niet genoeg toekomt aan een opbeurend praatje voor de bewoners van het tehuis. De dagelijkse praktijk laat (schrijnend genoeg) vaak zien, dat de bewoners min of meer aan hun lot móeten worden overgelaten, simpelweg omdat er niet voldoende mankracht is om hen goed te kunnen verzorgen. Mensen zoals deze mevrouw maken het de verpleging mogelijk toch de noodzakelijk verzorging te bieden aan bewoners in verzorgingstehuizen.

Na enig aandringen van het keukenperoneel eet ze af en toe een maaltijd, omdat er vaak eten over is wat anders weggegooid wordt. En dus lijkt er niets aan de hand. En dus konden mantelzorgers die hun dierbaren in het tehuis hielpen met eten geven, zélf óók een vorkje meeprikken. Maar aan deze situatie kwam vandaag een eind. Want de directie van het tehuis heeft besloten dat de helpende (!) mantelzorgers NIET meer mee mogen meeeten met de bewoners. Als men nu een vorkje wil meeprikken kost dat € 4,20. Van eten wat normaal in de prullenbak verdwijnt en die wordt genuttigd door iemand die veel van de werkzaamheden van het verzorgend personeel overneemt omdat anders niet iedereen de zorg krijg die men nodig heeft. Ik vind dat het uberhaupt schandalig is als we eten weggooien als er vele gezinnen op de armoedegrens zitten en vaak niet eens genoeg geld hebben om eten te komen.

En daarom schaam ik mij. Wie heeft bedacht dat het billijk en redelijk is dat mantelzorgers pro deo een substantiele leveren aan de werkzaamheden in een verzorgingstehuis om het werk gedaan te krijgen, die ervoor zorgen dat de bewoners een menswaardiger bestaan hebben. En dat die moeten betalen voor eten wat anders wordt weggegooid? Ik schaam me, dat ik kennelijk in een land woon waar fatsoen, redelijkheid en empathie geen gemeengoed meer zijn.  Ik ben solidair aan Zomerzon63 en roep op tot actie! Deel dit bericht en sprek je afkeuring uit!! Ik schaam mij en roep directies en politiek on hier iets tegen te doen! DIT KAN ECHT NIET!

Dit verhaal is naar aanleiding van een blog door zomerzon63 ik hoop dat de schaamte snel te verhelpen is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen