Tweede Kamer neemt meldcode aan

meldcode-huiselijk-geweld-en-kindermishandeling-200x300Het wetsvoorstel verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling (link naar is aangenomen in de Tweede Kamer. Alle partijen hebben voor het wetsvoorstel gestemd. Het wetsvoorstel kan nu worden ingediend bij de Eerste Kamer. De Eerste Kamer kan geen wijzigingen in de wet aanbrengen. De verwachting is dat rond de zomer de wet van kracht is.

V&VN-voorzitter Henk Bakker: “Iedere verpleegkundige en verzorgende moet niet alleen straks werken met deze wet. Ook moet de meldcode van de instelling en van de beroepsvereniging worden gehanteerd. V&VN heeft al de uitwerking van deze wet voor onze beroepsgroep gemaakt.”

V&VN Meldcode voor verpleegkundigen en verzorgenden
De V&VN Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld ondersteunt verpleegkundigen en verzorgenden in hun aanpak van kindermishandeling of huiselijk geweld, zodat de slachtoffers (en hun gezinnen) op tijd passende hulp krijgen. De meldcode legt uit wat kindermishandeling en huiselijk betekenen en beschrijft de stappen die verpleegkundigen en verzorgenden moeten zetten bij vermoedens van mishandeling of geweld, afhankelijk van hun werkomgeving. Van de V&VN Meldcode is ook een handzame samenvatting en een zakkaartje gemaakt. Deze Meldcode voor verpleegkundigen en verzorgenden is een uitwerking van de basis Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld van het ministerie van VWS.

Lees meer over de meldcode Kindermishandeling en huiselijke geweld.

Bron: V&VN