Alle Tweede Kamerleden van de PvdA op zorgtour

Array

zorgkaart-nederlandDe hele maand februari gaan alle Tweede Kamerleden van de PvdA op zorgtour. Deze tour bestaat uit verschillende werkbezoeken aan zorgaanbieders in ons land die vernieuwend bezig zijn met langdurige zorg en ondersteuning: gericht op de zorg voor ouderen, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, en/of mensen een psychiatrische beperking.

Er gaan grote veranderingen plaatsvinden in de langdurige zorg. Die zijn stevig maar noodzakelijk om de kwaliteit en betaalbaarheid nu en in de toekomst te garanderen. Het gaat ons dus niet alleen om een financiële operatie, maar vooral om een inhoudelijke. We willen onze zorg anders organiseren.

Onze zorg is de afgelopen jaren namelijk niet alleen duur, maar ook erg ingewikkeld geworden en soms ook onpersoonlijk en afstandelijk. Denk maar aan de zogeheten stopwatchzorg, de enorme fusies en de toegenomen bureaucratie. Daarom willen wij een verschuiving naar zorg dichtbij mensen. Met een grotere rol voor de directe omgeving, met meer samenhang met wonen en welzijn, en de wijk. Met een belangrijke rol voor wijkverpleegkundigen.

Nu al zijn er lokale voorbeelden die laten zien dat dit kan. In sommige wijken bieden wijkverpleegkundigen de juiste zorg – niet door meer, maar door anders zorg te verlenen. Dat kan door gericht te kijken wat nodig is, en de familie en de buurt er intensief bij te betrekken. In een aantal kleinschalige wooninitiatieven leveren ouders, familie en vrienden samen met zorgmedewerkers zeer intensieve en persoonlijke zorg. Ook hier weer tegen minder kosten. Zo zijn er nog veel meer goede voorbeelden in ons land. Die voorbeelden verdienen navolging. Daarom gaan wij daarbij op bezoek. Wij willen de zorg dichtbij, mensgericht en minder ingewikkeld. Wij horen graag uw ideeën.

Van de bezoeken maakt elk Kamerlid een kort verslag die je op onze website kan lezen. Je kan de zorgtour ook volgen op Twitter via #zorgtour.

Bekijk hier de welke we instellingen we allemaal bezoeken tijdens de zorgtour (pdf) >

Bekijk hier de welke we instellingen we allemaal bezoeken tijdens de zorgtour (htm) >

Bron: PvdA

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen