Werknemer meldt depressie niet bij baas

Array

Werkgever weet niet wat hij aan moet met depressieve medewerker
Epen, 12 februari 2013 – Bijna de helft van de Nederlandse werknemers licht zijn werkgever niet in wanneer zij kampen met depressieklachten. Waarbij één op de tien zelfs aangeeft helemaal geen hulp te zoeken als zij geconfronteerd worden met de klachten. Dat blijkt uit een onderzoek van de private GGZ-kliniek U-centeronder ruim 800 Nederlandse werknemers.

Van de Nederlandse werknemers vermoedt ruim 30 procent een depressie bij één of meerdere collega’s. Ook onder werkgevers zijn de klachten bekend, bijna 80 procent van werkend Nederland geeft aan dat zijn werkgever op de hoogte is van de depressieklachten onder zijn collega’s. “We merken dat werkgevers niet weten wat zij met de depressieklachten aan moeten”, zegt Ingrid Weijnen, directeur behandeling bij U-center. “De gevolgen van een depressie worden dan ook vaak onderschat. Tevens zien we sinds de crisis steeds meer werknemers die te lang doorlopen met depressieklachten en daarmee het risico lopen voor een langere tijd uitgeschakeld te zijn.”

man-vrouw-sekse-225x200Verschillen tussen mannen en vrouwen
Het onderzoek toont aan dat met name meer mannen depressieklachten voor zichzelf houden, 11 procent tegenover 7 procent van de vrouwen. Ook verwachten mannen minder snel een depressie onder hun collega’s dan vrouwen. Vrouwen daarentegen zoeken sneller hulp, waarbij meer dan de helft aanklopt bij hun werkgever wanneer zij kampen met depressieklachten. Toch geeft ruim 40 procent van de vrouwen aan liever hulp te zoeken buiten hun directe werkomgeving. “Het kan zijn dat mannen depressieve klachten anders beleven of er een andere uiting aan geven dan vrouwen. Ook hebben zij meer moeite toe te geven dat zij aan iets psychisch lijden en het liever een burn-out noemen dan depressie. Verschillende socialisatieprocessen tussen mannen en vrouwen kunnen daaraan ten grondslag liggen”, aldus Weijnen.

Depressietaboe
Uit het onderzoek blijkt dat een depressie onder werknemers nog steeds een groot taboe is. De angst voor de gevolgen van een depressie op hun loopbaan is vooral hoog bij werknemers die aan het begin van hun carrière staan. Het vertrouwen in de werkgever lijkt evenredig te lopen aan de leeftijd van de respondenten. Vooral medewerkers in de leeftijd 50 tot 65 jaar staan open voor hulp van zowel werkgever als externe hulpmogelijkheden.

Over U-center
U-center is een private kliniek, gekwalificeerd door het ministerie van VWS voor klinische en ambulante behandeling van mensen met een depressie, burn-out, angst, trauma en verslaving (alcohol, drugs, seks, medicatie, gokken). De veelal BIG-geregistreerde staf van U-center biedt een breed scala aan klinische en ambulante behandelingen. De kliniek is gevestigd in het Limburgse Epen. Daarnaast beschikt de kliniek over een dependance op landgoed De Horst in Driebergen. De samenwerking met de faculteiten Psychology and Neuroscience en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht levert U-center de nieuwste internationale wetenschappelijke inzichten. Kijk voor meer informatie op www.u-center.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen