Alarmerende toename chronische darmontstekingen

Array

Steeds meer kinderen en jongvolwassenen ontwikkelen ontstekingsachtige darmziektes, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.  Gedurende de laatste vijftig jaar is het aantal chronische ontstekingsziektes tien tot vijftien keer toegenomen in ontwikkelde landen.

Dit zijn de alarmerende conclusies die op 13 februari tijdens het internationale congres van de European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO)  in Wenen bekend werden gemaakt. De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) was hier ook bij aanwezig.

maagdarmleverIn Europa lijden zo’n vijf miljoen mensen van alle leeftijden aan IBD. Echter de leeftijdsgroep 20 tot 30 jaar wordt het hardst getroffen. Daarom roepen de deelnemers aan de ECCO en de European Federarohn,colitus ulcerosation of Crohn’s and Ulcerative Colitis Associations (EFCCA) iedereen op om een vuist te maken en het ziektebeeld meer onder de aandacht te brengen met de leus ‘Join the fight against IBD’.

Professor Dr Walter Reinisch, van de Vienna General Hospital en Medical University in Wenen zegt hierover: “De genetische aanleg is slechts voor een klein deel verantwoordelijk voor het aantal ziektes. De voornaamste veroorzakers komen uit de omgeving.” Denk hierbij aan een ongezond dieet, medicijnen zoals antibiotica, roken, stress, een ongezonde leefstijl en de leefomgeving in steden en de toegenomen hygiëne.

60 procent ondergaat operatie
Buikpijn, wekenlange diarree, gewichtsverlies, vermoeidheid, koorts: als symptomen als deze steeds weer met tussenpozen terugkeren, kunnen zij een indicatie voor IBD zijn. Dit zijn ongemakken waar patiënten met IBD een groot deel van hun leven mee te maken hebben.

Hoewel de ziektes met medicijnen te behandelen zijn, is er nog altijd geen genezing mogelijk, ondanks de vele onderzoeken die worden gedaan. Zo’n 60 procent van de patiënten wordt vroeger of later geopereerd.

Bijkomend probleem is dat, vanwege onvoldoende kennis over de symptomen, de diagnose crohn soms maanden tot jaren kan duren. Daarom is belangrijk extra alert te zijn op typische symptomen zoals bloed in de ontlasting, tekenen van ontstekingen in het bloed en ontlasting, koorts of pijnlijke gewrichten. Crohn kan in het hele spijsverteringskanaal voorkomen.  Colitis ulcerosa komt alleen voor in de dikke darm.

Voor meer informatie over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa: www.crohn-colitis.nl ; www.crohnjuwelen.nl en www.colitiscollectie.nl.

Recente artikelen