Lancering eerste vrouwengezondheidssite

Array

Op zaterdag 16 februari gaat de eerste vrouwengezondheidssite www.vrouwmc.nl live. Deze site draait voor 100% om vrouwengezondheidszorg en is ontstaan uit een samenwerking tussen het UMC Utrecht en AGIS Zorgverzekeringen. De website, het eerste wetenschappelijk verantwoorde medische platform, wordt zaterdag gelanceerd tijdens het WOMEN Inc festival dat t/m 18 februari in de RAI in Amsterdam is.

Het doel van Vrouwmc.nl is de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren. Die moet anders, en snel, want er is een achterstand ontstaan. Tot voor kort werd aangenomen dat een vrouwenlichaam in grote lijnen hetzelfde werkt als dat van een man. Wat voor mannen werkte, werd vervolgens ook toegepast op vrouwen. Maar het vrouwenlichaam is anders. Niet alleen van buiten, ook van binnen. Zo ligt de gemiddelde hartslag van een vrouw ligt tussen de 75 en 90 slagen per minuut, die van mannen tussen de 70 en 85. Vrouwen hebben een lager percentage spierweefsel (30% tegenover 40%) en juist een hoger percentage vetweefsel (25% versus 15%).*

200x154_DRD_4vrouwenDe zorg voor vrouwen moet beter
Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde van het UMC Utrecht, is voorvechter van betere zorg voor vrouwen: `Ze hebben een ander lichaam, bijna alles in hun lichaam functioneert anders. Ze reageren anders op behandelingen en medicatie dan mannen. Er moet erkenning komen dat vrouwen zorg verdienen die verder gaat dan wat extra aandacht voor hun geslachtsorganen en borsten, de zogenaamde `bikinivisie’. Inmiddels heeft de zorg voor vrouwen een achterstand opgelopen. Bij VrouwMC vinden we dat die zo snel mogelijk moet worden weggewerkt. De zorg voor vrouwen kan en moet beter: daarom is er VrouwMC.’

100% betrouwbaar
Fauser: `Er zijn al veel medische informatiekanalen, online kun je van alles vinden. Maar niet altijd is duidelijk waar de informatie vandaan komt en hoe betrouwbaar die is. Alles wat je op VrouwMC leest en ziet komt van de specialisten van het UMC Utrecht en andere medische instellingen. De informatie wordt altijd geleverd door betrouwbare, objectieve en wetenschappelijk onderbouwde bronnen. Op VrouwMC wordt alle wetenschappelijke kennis op het gebied van behandeling van het vrouwenlichaam binnen het UMC Utrecht en daarbuiten gebundeld en continu uitgebreid.’ Gezondheidsthema’s die gedurende het leven van een vrouw relevant zijn: anticonceptie, seksualiteit, blaas en verzakking, hart en vaat, bloedverlies, gezond ouder worden, hormonen, kanker, en medicijnen komen aan bod.

Partner en mede-initiatiefnemer van VrouwMC
Agis Zorgverzekeringen vindt het belangrijk dat iedereen de zorg krijgt die nodig is. De verzekeraar beseft dat zorgverzekeringen verder gaan dan declaraties, medicijnen en cijfers en helpt daarom vrouwen om een antwoord te krijgen op hun vragen. Zo draagt Agis zijn steentje bij aan verbetering van de zorg voor vrouwen. Daarom is Agis partner en mede-initiatiefnemer van VrouwMC.

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen