Ziekenhuissterfte (HSMR) 2011

Array

HSMR betekent letterlijk Hospital Standardized Mortality Ratio. De HSMR van het Maastricht UMC+ in 2011 bedraagt 101. Dit betekent dat het Maastricht UMC+ niet meer of minder sterfgevallen heeft dan kan worden verwacht op basis van het landelijk gemiddelde en de aard van de patiëntenzorg.

HSMR betekent letterlijk Hospital Standardized Mortality Ratio. Dit is een indicator die het aantal overleden patiënten in een ziekenhuis vergelijkt met de verwachte kans op overlijden van patiënten in een ziekenhuis. Hierbij wordt rekening gehouden met relevante kenmerken van de patiënten en de opnamen.
Over alle ziekenhuizen bekeken bedraagt de HSMR gemiddeld 100. Een score boven de 100 wil dus zeggen dat meer klinische patiënten zijn overleden dan verwacht mag worden op basis van het landelijke gemiddelde; onder de 100 juist minder sterfgevallen dan mag worden verwacht. Zie ook: www.hsmr.nllogo-Maastricht-UMC+

Commissie Overleden Patiënten
Inzicht krijgen in de sterftecijfers van het ziekenhuis heeft als uiteindelijke doel de veiligheid en kwaliteit van de zorg te verbeteren. Het voorkomen van vermijdbare sterfte vormt zodoende een onderdeel van het veiligheids-managementsysteem dat elk ziekenhuis moet realiseren.

Het Maastricht UMC+ vindt het daarnaast belangrijk om ook steeds te kijken wat er intern valt te verbeteren naar aanleiding van sterfgevallen in het ziekenhuis. Daarom heeft het enkele jaren geleden als eerste ziekenhuis een ‘Commissie Overleden Patiënten’ (COOP) in het leven geroepen. Deze commissie van (oud)hoogleraren, medici en ervaren verpleegkundigen screent dossiers van overleden patiënten op onbedoelde gebeurtenissen met schade voor de patiënt, die mogelijk vermijdbaar waren. Wanneer dit het geval is, wordt dit teruggekoppeld naar het (meest) verantwoordelijke behandelteam om die mogelijke vermijdbaarheid ongedaan te maken door middel van verbeteracties.

Conclusies
Tot slot is op te merken dat deze cijfers gezien moeten worden als een aanwijzing voor mogelijke kwaliteitsverbeteringen, maar gezien de grote hoeveelheid van factoren (oorzaken) die het cijfer kunnen beïnvloeden, is gepaste voorzichtigheid geboden met conclusies trekken noodzakelijk.

Titel: Ziekenhuissterfte (HSMR) 2011
Publicatiedatum: 20-02-2013
Bron: SdC
Auteur: SdC

bron: AZM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen