Werk samen voor verbetering medicatieveiligheid

Array

Samenwerken om de medicatieveiligheid te verbeteren, helpt. Dat zegt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in een reactie op het rapport ‘Het kan nog steeds beter’, dat minister Schippers onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Vooral bij betere samenwerking tussen apothekers, huisartsen en zorgverzekeraars neemt de medicatieveiligheid aantoonbaar toe. Het IVM vindt dat het huidige beleid van de minister de zorgverleners onvoldoende stimuleert en pleit daarom voor concretere maatregelen om de veiligheid van medicatie te verbeteren.
Het IVM berekende dat er naar schatting jaarlijks 200-300 minder ziekenhuisopnames zijn door het geven van een maagbeschermer bij het gebruik van NSAID’s sinds 2007. nsaid-300x240‘Dit komt onder andere doordat apothekers en huisartsen meer inzicht hebben in hun voorschrijfgedrag’, zegt IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel. ‘Zij kunnen via de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen zien hoe zij scoren bij bijvoorbeeld het voorschrijven van maagbeschermers.’ Daarnaast verbetert de medicatieveiligheid volgens het IVM door het beloningssysteem dat sommige zorgverzekeraars hanteren. Scoren huisartsen en apothekers goed op indicatoren, dan krijgen zij een financiële prikkel om hun voorschrijfgedrag – en daarmee de medicatieveiligheid – verder te verbeteren.

Concrete maatregelen

Volgens het IVM is er echter nog veel verbetering mogelijk als de grote regionale verschillen in de samenwerking worden aangepakt. De verschillen ontstaan onder andere doordat niet alle zorgverzekeraars specifiek beleid voeren op goed voorschrijven. ‘Het continueren van het huidige beleid van de minister – het oproepen van de beroepsgroepen om de richtlijnen te verscherpen en beter na te leven – is niet concreet genoeg en zet dus onvoldoende zoden aan de dijk’, aldus Coolen van Brakel. Het IVM pleit dan ook voor concretere maatregelen. ‘Stimuleer de samenwerking tussen artsen en apothekers. Zorg ervoor dat ze inzicht hebben in hun voorschrijfgedrag. Beloon huisartsen als ze goed voorschrijven en apothekers als ze goed afleveren. Breid de indicatoren die het voorschrijfgedrag toetsen uit met indicatoren uit het rapport’, licht Coolen van Brakel toe. ‘En ook belangrijk: zorg dat ook specialisten aan de slag gaan met het verbeteren van hun voorschrijfgedrag aan de hand van voorschrijfindicatoren.’

Dagelijkse praktijk

Het IVM deelt het standpunt van de minister dat zorgverleners in hun dagelijkse handelen meer werk moeten maken van medicatieveiligheid. Coolen van Brakel: ‘Wij zien dat er met name in zorginstellingen nog veel mis gaat. De medicatie-overdracht is niet goed geregeld, actuele medicatie-overzichten ontbreken en er is onvoldoende kennis van medicijnen bij zorgverleners en gebruikers. Hierdoor worden onjuiste medicijnen en doseringen en gevaarlijke medicijncombinaties toegediend.’ Zorginstellingen kunnen medicatiefouten voorkomen door vaker hun medicatieproces door te lichten zodat de risico’s op fouten in kaart worden gebracht. Daarnaast speelt scholing een grote rol. ‘Personeel moet zich niet alleen bewust worden van de problemen rondom medicatieveiligheid, maar concrete handvatten krijgen om er op de werkvloer mee aan de slag te kunnen.’

Lees ook de kamerbrief en het rapport.

Regionale verschillen gebruik NSAID’s en maagprotectie 2007:

maagmiddelen_2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Behandeling NSAID-gebruik en maagprotectie 2011:

maagmiddelen_2011

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen