Fysiotherapeut wordt 3D en interactief met nieuwe app FysiOtherappy

Een bezoek aan een fysiotherapeut leidt in veel gevallen tot de opdracht thuis oefeningen uit te voeren. De oefeningen worden op de praktijk voorgedaan, en vaak wordt een papiertje meegegeven met de beschrijving van deze oefeningen. Echter, ervaring leert dat veel patiënten bij thuiskomst zich de precieze uitvoering niet meer kunnen herinneren en daardoor de oefeningen niet op de juiste manier uitvoeren. Het gevolg hiervan kan zijn dat het genezingsproces minder snel verloopt.
Nieuwe technologieën maken het mogelijk deze oefeningen op een smartphone inzichtelijk te maken. Synappz heeft in samenwerking met Fer van den Hurk, fysiotherapeut bij het FysioCentrum Heesch, de app ‘FysiOtherappy’ ontwikkeld. Deze app voor de iPhone maakt het mogelijk samen met de fysiotherapeut je eigen programma samen te stellen en de oefeningen thuis nog eens rustig te bekijken. In heldere animaties wordt weergegeven hoe de oefeningen uitgevoerd dienen te worden. Het unieke aan FysiOtherappy is dat de patiënt de oefeningen niet alleen kan bestuderen in heldere 3D animaties, maar deze oefeningen ook nog vanuit elke hoek kan bekijken door over het scherm te ‘swipen’.
appsDeze zelf-ontwikkelde technologie is uniek in de apps voor fysiotherapeutische doeleinden. Piet Nelis, COO van Synappz Medical Apps heeft samen met het ontwikkelteam veel tijd geïnvesteerd in het uitvogelen van deze technologie. “Veel apps voor fysiotherapie geven de oefeningen weer middels video. Maar dan zie je die oefening slechts vanuit één positie. Onze technologie geeft de patiënt de mogelijkheid zelf het ‘camerastandpunt’ te bepalen. Onze Game Designer Sebastiaan Seegers, gespecialiseerd in Medical Gaming, heeft hiertoe dezelfde technologie gebruikt waarmee de opvolger van ‘Angry Birds’ is ontwikkeld”, aldus Nelis.
Dat de oefeningen waarheidsgetrouw moeten zijn is natuurlijk een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle fysiotherapie-app. Fer van den Hurk: “Ik vind een juiste uitvoering van de oefening de basis voor het herstel van de patiënt. Samen met de 3D Artist van Synappz zijn we minutieus door alle bewegingen gegaan, met als resultaat een prachtige weergave van de oefeningen”
De app FysiOtherappy heeft momenteel oefeningen ingebouwd voor de schouder en de rug. Oefeningen voor andere lichaamsdelen worden zo snel mogelijk toegevoegd. Er is een gratis Lite-versie beschikbaar met enkele oefeningen per lichaamsdeel. De volledige versie met alle 23 oefeningen en toekomstige oefeningen kost Euro0.89 en is te vinden in de iPhone App Store.
Synappz Medical Apps bedenkt, ontwikkelt en vermarkt vernieuwende mobiele concepten en praktische oplossingen voor medische professionals, zorgcentra, geneesmiddelfabrikanten en patiëntenorganisaties. Synappz is uitgeroepen tot eHealth Start Up of the Year 2012 en won de Health App Award op Artsennet met haar app ‘iP Plaslijst’, de eerste CE-gecertificeerde medische app in Nederland. Met toewijding en passie werkt Synappz aan het op de kaart zetten van mHealth in de zorgwereld. U kunt contact opnemen met Synappz via info@synappz.nl of via www.synappz.nl. U vindt FysiOtherappy in de App Store.

bron: ANP Pers Suport