Revlimid remt na transplantie van stamcellen in 58% van de gevallen progressie van de ziekte af

Array

Revlimid remt na transplantie van stamcellen in 58% van de gevallen progressie van de ziekte af
Celgene heeft met Revlimid voor ziekte van Kahler of multipel myeloom veelbelovende resultaten geboekt in diverse studies. Revlimid remt na transplantie van stamcellen in 58% van de gevallen progressie van de ziekte af. Celgene International Sàrl heeft de resultaten bekendgemaakt van een aantal studies ter evaluatie van een gecombineerde behandeling met REVLIMID (lenalidomide) en antistoftherapie voor non-Hodgkin lymfoom (NHL). De gegevens werden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Hematology (ASH) in Atlanta.

De gepresenteerde gegevens omvatten twee fase II studies over de combinatie van lenalidomide met R-CHOP, een fase I/II-onderzoek naar de combinatie van lenalidomide en ofatumumab en een fase II studie die de combinatie van lenalidomide en rituximab heeft geanalyseerd.

Revlimid ASHDe ziekte van Kahler (in wettenschappelijke taal Morbus Kahler) of multipel myeloom (MM) genoemd (in het Engels: myeloma of multiple myeloma), is een kwaadaardige woekering van een bepaald soort witte bloedcellen. Het betreft meer bepaald de plasmacellen die gaan woekeren. Plasmacellen leveren een bijdrage in de bestrijding van infectieziekten, zodat deze vorm van bloedkanker een dodelijke afloop kan kennen.
Voor de behandeling van de ziekte van Kahler zijn de laatste jaren een aantal nieuwe geneesmiddelen en behandelingsmethodes beschikbaar gekomen. De ziekte van Kahler is echter een ziekte van het hele lichaam, bijna altijd volgt dan ook een behandeling met medicijnen.

Over het algemeen is de behandeling bij mensen jonger dan 65 jaar wat agressiever dan bij ouderen. Bij patiënten jonger dan 65 jaar wordt meestal begonnen met vier poliklinische kuren met chemotherapie in combinatie met dexamethason of prednison. Dexamethason is een krachtige variant van prednison en heeft een sterk anti-multipel myeloom effect. Tegenwoordig wordt vaak nog een ander middel, bijvoorbeeld thalidomide of bortezomib toegevoegd.

Als de ziekte van Kahler weer actief wordt, volgt steeds vaker een andere behandeling lenalidomide (Revlimid®).

Met de ontwikkeling van Revlimid heeft Celgene een belangrijke stap voorwaarts gezet naar een doeltreffende behandeling van multipel myeloom. Verdere testen kunnen de werkzaamheid van het geneesmiddel nog bevestigen of zelfs verbeteren. De werking van het geneesmiddel blijkt krachtiger te zijn dan verwacht, zodat Celgene ook sneller dan verwacht met de resultaten van de testen naar buiten komt.

Volgens de analisten op Wall Street heeft Celgene met Revlimid voor de bestrijding van multipel myeloom een duidelijke blockbuster in handen. De markt voor dit medicijn namelijk veel groter zijn dan aanvankelijk werd aangenomen. Revlimid is al goedgekeurd als eerstelijnsbehandeling voor de kankervariant, maar kan in combinatie met andere medicijnen opmerkelijke successen boeken. Tegen 2013 kan de omzet van het geneesmiddel oplopen tot 3 à 5 miljard dollar, aldus de prognoses van het gespecialiseerd onderzoeksbureau Thomson Pharma.

Revlimid is een afgeleide van thalidomlide dat door Celgene als Thalomid wordt gecommercialseerd. Het bedrijf nam Gloucester Pharmaceuticals over, dat op dezelfde markt actief was en versterkte daarmee zijn positie op de markt. Er zijn namelijk nog andere bedrijven die een gelijkaardige behandeling aanbieden, maar die vragen daar heel veel geld voor. Celgene wordt in staat geacht om de behandeling goedkoper aan te bieden.

Maar met Revlimid voor de behandeling van multipel myeloom van Celgene stopt het verhaal voor Celgene mogelijk niet. De kans bestaat dat het geneesmiddel ook kan ingezet worden voor andere vormen van kanker, waardoor de mogelijke omzetverwachtingen nog fors opgeschroefd kunnen worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen