Lezingen over stand van zaken medische wetenschap voor een lekenpubliek

Array

UMCG start zesde seizoen lezingen Medische Publieksacademie
Het zesde seizoen van lezingen van de Medische Publieksacademie van het UMCG gaat op dinsdag 5 maart 2013 van start. Dit is een reeks lezingen van toponderzoekers en artsen van het UMCG over medische onderwerpen voor een geïnteresseerd lekenpubliek. Vanaf de introductie van de Medische Publieksacademie zijn de lezingen een groot succes; zonder uitzondering waren alle lezingen met 400 bezoekers uitverkocht. De zes lezingen in dit voorjaar gaan over seksualiteitsproblemen, koetsiershanden, multiple sclerose, bloedarmoede, heupfractuur en darmziekten. Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, werkt het UMCG samen met Dagblad van het Noorden.
umcgGezondheid en ziekte zijn onderwerpen die zeer in de belangstelling staan bij een groot en breed publiek. De belangstelling hiervoor is vooral de laatste jaren sterk gegroeid. Het UMCG slaat met de Medische Publieksacademie een brug tussen het toponderzoek dat er in het UMCG gebeurt en deze publieksinteresse. Toponderzoekers en artsen van het UMCG geven een toelichting op de laatste stand van zaken op het gebied van hun specialisme.

De lezingen zijn geschikt voor een publiek met een wisselende achtergrond. Medische kennis is niet nodig om de lezingen te kunnen volgen. De sprekers staan er juist om bekend dat zij complexe medische onderwerpen op een duidelijke en begrijpelijke manier uit kunnen leggen. Het UMCG wil via de Medische Publieksacademie een groot publiek informeren over zijn onderzoeksactiviteiten en legt hierover op deze manier ook publiekelijk verantwoording af.

Het UMCG was de eerste medische organisatie in Nederland die op deze schaal een Publieksacademie organiseert. Vanaf het begin was dit een doorslaand succes. Alle gratis toegankelijke lezingen zijn met 400 bezoekers volledig vol. De belangstelling is nog groter; voor enkele lezingen hebben zich bijna 1000 belangstellenden gemeld. Inmiddels is het voorbeeld door verschillende andere ziekenhuizen gevolgd. In de Verenigde Staten komt deze vorm van publieksinformatie meer voor bij de gerenommeerde universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen