Niet stoppen met gebruik van Diane-35 maar bij ongerustheid naar huisarts

Array

Er is op dit moment veel aandacht voor het geneesmiddel Diane-35 en generieke varianten (cyproteronacetaat en ethinylestradiol) vanwege het mogelijk overlijden van 10 jonge vrouwen die het middel gebruikten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ontvangt berichten over bijwerkingen die zijn opgetreden tijdens het gebruik van deze geneesmiddelen.

In Nederland verzamelt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb alle meldingen van bijwerkingen. Het CBG moedigt artsen, apothekers en patiënten aan om vermoedens van bijwerkingen direct door te geven aan Lareb. Hiervoor kan een elektronisch formulier ingevuld worden op de website van Lareb. Lareb verzamelt en analyseert de meldingen van artsen, apothekers en patiënten. Een analyse van de verzamelde meldingen wordt doorgegeven aan het CBG ter beoordeling. Het melden van bijwerkingen is belangrijk. Door het melden verkrijgen we kennis over de effecten van geneesmiddelen, inclusief Diane-35 en generieke varianten.

de-pil-300x204Lareb heeft een meldig nader onderzocht betreffende een jonge vrouw die overleden is als gevolg van een longembolie. Het is waarschijnlijk dat het gebruik van Diane-35 hier een rol in heeft gespeeld. Het is bekend dat in zeldzame gevallen een trombo-embolie kan optreden bij het gebruik van Diane-35. In de officiële productinformatie van het geneesmiddel wordt uitdrukkelijk gewaarschuwd voor deze bijwerking.

Het CBG is samen met de andere Europese geneesmiddelenautoriteiten een onderzoek gestart. In dit onderzoek zullen alle onderzochte meldingen worden meegenomen voor de uiteindelijke herbeoordeling.

Diane-35 is in Nederland geregistreerd voor de behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, voor zover een arts vindt dat behandeling met hormonen noodzakelijk is. Er wordt – zoals ook al opgenomen in de huidige productinformatie – aangeraden de behandeling te stoppen 3 à 4 maanden nádat de huidaandoening(en) waarvoor Diane-35 werd voorgeschreven is/zijn verdwenen.

Patiënten die op dit moment Diane 35 of generieke varianten gebruiken wordt geadviseerd om niet te stoppen met het gebruik van het geneesmiddel en bij ongerustheid naar hun arts te gaan.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen