Van Gerven: ‘Haal Diane-35 pil uit de handel’

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Schippers de Diane-35 pil onmiddellijk uit de handel haalt. De Diane-35 pil geeft, net als andere derde en vierde generatie pillen zoals Yasmin, een twee keer zo grote kans op trombose met mogelijk fatale afloop. Van Gerven: `Ik wil dat de minister ingrijpt. Deze pillen zijn risicovol terwijl er voldoende veilige alternatieven beschikbaar zijn.’

Inmiddels zijn er tien sterfgevallen bekend die in verband worden gebracht met de Diane-35 pil. Volgens Van Gerven een belangrijke reden voor de minister om niet eerst Europees onderzoek af te wachten, maar juist om nu in te grijpen: `We weten al jaren dat derde en vierde generatie anticonceptie pillen een grotere kans op trombose geven dan tweede generatiepillen zoals microgynon 30. Ik vind dat de minister onverantwoorde risico’s neemt.’

dianeDe Diane-35 pil wordt voorgeschreven als middel tegen acne en gebruikt als anticonceptiepil. Volgens Van Gerven wordt de pil vooral veelvuldig voorgeschreven door effectieve marketing van de farmaceutische industrie.

Van Gerven zet ook vraagtekens bij de rol van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG): `Hoe kan het dat het dat het CBG nu pas met het advies komt dat de Diane-35 pil voorlopig beter niet meer kan worden voorgeschreven? En waarom wil CBG-voorzitter Bert Leufkens een Europees onderzoek afwachten voordat hij definitief besluit of de Diane-35 pil wordt verboden’ Loopt het CBG niet te veel aan de leiband van de farmaceutische industrie”

Van Gerven wil morgen in het mondelinge vragenuur de minister vragen om de Diane-35 pil per direct uit de handel te nemen.

bron: SP