Stralingsdeskundige Noud Renders neemt afscheid van JBZ

Array

handen-schuddenNa ruim 30 jaar neemt klinisch fysicus ir A.H.J. (Noud) Renders afscheid van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ter ere van zijn afscheid is het symposium ‘Stralend over de grens’ gehouden waar vakgenoten uit het hele land naar toe zijn gekomen. Renders’ belangrijkste aandachtsgebieden in het ziekenhuis waren medische beeldvorming (onder meer radiologie en nucleaire geneeskunde) en stralingshygiëne. Renders is stralingsdeskundige en berekende voor de nieuwbouw van het JBZ onder meer hoeveel lood er in de ruimtes moest komen waarin met straling wordt gewerkt.

Renders werd als stralingsdeskundige betrokken bij elk nieuw initiatief van het ziekenhuis. Kwam er bijvoorbeeld een nieuwe buitenpolikliniek met röntgenapparatuur dan werd Renders gevraagd de berekeningen te maken teneinde de stralingsrisico’s voor patiënten, medewerkers en bezoekers zo laag mogelijk te houden. Ook werd hij betrokken bij de aanschaf van nieuwe apparaten. Hij zorgde ervoor dat het ziekenhuis bij het gebruik van isotopen en röntgenstraling aan de wet voldeed en een vergunning kreeg of behield. Zo speelde hij ook een belangrijke rol bij het verkrijgen van de vergunning voor de rubidiumgenerator waar het ziekenhuis hartonderzoek mee doet.

Enorme vlucht ICT
Renders’ hart ligt bij het waarborgen van de veiligheid, de kwaliteit en de kostenbeheersing van de apparatuur waarmee in de zorg wordt gewerkt. ‘De ontwikkelingen op dit gebied in de afgelopen 3 decennia zijn groot en mede te danken aan de enorme vlucht die ICT heeft genomen. De Beeldvormende Technieken, zoals Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, kunnen nu veel beter diagnosticeren dan toen ik begon. De computers waren toen lang zo krachtig niet. De eerste gammacamera met computer had een intern geheugen van slechts 32 kiloword. Je kreeg beelden met een lage resolutie dus. Nu heb je MRI’s met een resolutie van een tiende mm, een factor 100 beter wat resolutie betreft. ICT heeft daarnaast ook veel ontwikkelingen mogelijk gemaakt  voor de bewaking op de OK en IC.’

Nevenactiviteiten
De lijst met nevenactiviteiten die Renders heeft ontplooit, is lang. Hij heeft in verschillende besturen gezeten binnen en buiten het ziekenhuis. Zo was hij bestuurslid van de beroepsvereniging van klinisch fysici (NVKF) en van de sectie Nucleaire Geneeskunde van de Nederlandse Vereniging van Nucleaire Geneeskunde. Binnen het ziekenhuis was hij bestuurslid van de Vereniging Medische Staf en van de commissie investeringen medische apparatuur.

Het vakgebied Klinische Fysica
Klinische Fysica is een vakgebied met vijf richtingen, zoals ook Interne Geneeskunde verschillende expertises kent. In het hele vakgebied draait het om apparaten en methoden die zijn gebaseerd op fysische principes zoals warmte, straling en geluid.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen