Orde schrikt van bevindingen Nieuwsuur over morfinegebruik bij euthanasie

Array

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) gaat haar leden actief wijzen op bestaande richtlijnen over het gebruik van morfine bij patiënten in de laatste levensfase. De OMS is geschrokken van bevindingen van actualiteitenprogramma Nieuwsuur over oneigenlijk gebruik van morfine bij terminale patiënten. Deskundigen wijzen in de uitzending op de risico’s. Bovendien is het niet volgens de richtlijnen van de beroepsgroep en leidt het tot uitholling van de euthanasiewet.

In de uitzending van Nieuwsuur op 11 maart 2013 wordt gesteld dat jaarlijks naar schatting 550 patiënten sterven aan een overdosis morfine. ‘Een verborgen vorm van euthanasie’, aldus Nieuwsuur. ‘Dat hoort niet, dat vind ik 550 keer te veel. Het zou incidenteel eens een keer kunnen gebeuren, maar niet 550 keer’, zegt OMS-bestuurder Daniëls in de uitzending. Hij verklaart dit onder andere door onvoldoende kennis van specialisten over de richtlijnen op dit gebied. Officiële euthanasie wordt in Nederland land vooral uitgevoerd door de huisarts. In slechts vijf procent van de officiële gevallen ligt de patiënt in het ziekenhuis en is er een medisch specialist bij betrokken.

euthanasieNaar aanleiding van de bevindingen van Nieuwsuur gaat de OMS nu actief haar leden wijzen op de bestaande richtlijnen en treedt in overleg met de koepels van ziekenhuizen en verpleegkundigen. Verder gaan de wetenschappelijke verenigingen van anesthesisten en internisten op de werkvloer in de ziekenhuizen deze kennisachterstand aanpakken.

Bron: OMS

Recente artikelen