Ziekenhuis opent hypermodern laboratorium

Array

Snel en volledig onderzoek door ‘Total Lab Automation’
Ziekenhuis Gelderse Vallei start heeft de nieuwste apparatuur in haar laboratoria geïnstalleerd. Na een voorbereiding van een jaar, wordt het systeem Total Lab Automation (TLA) op donderdag 14 maart geopend. Met deze apparatuur kunnen de drie laboratoria van het ziekenhuis het overgrote deel van het routineonderzoek automatisch doen. Onderzoeksmaterialen worden hierdoor nog veiliger, beter en sneller verwerkt. Het ziekenhuis in Ede is het eerste ziekenhuis in Nederland dat met een dergelijk systeem van Siemens Healthcare Diagnostics werkt.

Tachtig procent van de routinebepalingen kan met de nieuwe apparatuur automatisch worden gedaan. De laboratoria van Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn hiermee uniek in Nederland. Het zijn de eerste ziekenhuislaboratoria die vrijwel volledig geautomatiseerd werken. Dit levert grote tijdswinst op waardoor onderzoeksuitslagen voor artsen en patiënten eerder bekend zijn.

Gelderse-Vallei-Ziekenhuis-200x183Lopende band
Voorheen was er losse apparatuur voor alle verschillende routinebepalingen. Deze is vervangen door één groot systeem met een soort lopende band, een ‘track’ genoemd. De laboratoriummedewerker plaatst het bloedbuisje op het systeem. De kleur van de dop en de barcode geven aan welke onderzoeken nodig zijn. Binnen maximaal 1 uur heeft het buisje het hele traject doorlopen en zijn de uitslagen bekend. Een groot voordeel voor de patiënt en behandelend artsen. Het behandelbeleid kan snel worden ingezet of indien nodig bijgesteld.

Samenwerking
Naast een snellere doorlooptijd bespaart het nieuwe systeem ook kosten omdat er efficiënter kan worden gewerkt. De drie laboratoria van het ziekenhuis gaan hiervoor verregaand samenwerken’, aldus Gerard Jonker, bedrijfsleider van de laboratoria. ‘De samenwerking met Siemens is uniek. Meestal heb je apparatuur van verschillende bedrijven maar wij kozen voor één firma. In de toekomst intensiveren we deze samenwerking. Bijvoorbeeld door ook laboratoriumonderzoek in de huisartsenpraktijken mogelijk te maken.‘

‘Met de nieuwe apparatuur is Ziekenhuis Gelderse Vallei nu voorloper in Nederland’, aldus General Manager Jan Rothuizen van Siemens Healthcare Diagnostics. ‘Voor Siemens is deze opdracht het bewijs dat ziekenhuizen grote stappen vooruit kunnen maken voor een optimaal proces binnen de laboratoria’.

Laboratoria
Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft drie verschillende laboratoria: het medisch microbiologisch laboratorium, het klinisch chemisch en hematologisch laboratorium en het farmaceutisch laboratorium. In de laboratoria van Ziekenhuis Gelderse Vallei vinden jaarlijks ca 2.4 miljoen laboratoriumonderzoeken plaats.

bron: ZGV

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen