Nictiz en het NIVEL met de uitvoering van een landelijke eHealth-monitor

Array

De eHealth-monitor zal over meerdere jaren inzicht geven in de ontwikkeling en gebruik van ICT om gezondheid en de gezondheidszorg te ondersteunen en verbeteren. In maart 2013 starten Nictiz en het NIVEL met de uitvoering van een landelijke eHealth-monitor. Dit onderzoek volgt beschikbaarheid en gebruik van eHealthtoepassingen door zorggebruikers en zorgverleners. In september 2013, 2014 en 2015 worden onderzoeksrapporten gepresenteerd, gebaseerd op een jaarlijks terugkerende meting onder zorggebruikers, huisartsen en medisch specialisten.Deze onafhankelijke informatie is bestemd voor politiek, beleidsmakers en beslissers in de Nederlandse gezondheidszorg. Het onderzoek geeft onder meer inzicht in:

  • de mate waarin zorggebruikers en zorgverleners beschikken over eHealth-toepassingen;
  • de mate waarin zij er daadwerkelijk gebruik van maken;
  • welke factoren het gebruik van eHealth door zorgverleners en zorggebruikers positief of negatief beïnvloeden;
  • welke effecten zorggebruikers en zorgverleners tegenkomen bij het gebruik van eHealth-toepassingen.

Begeleidingscommissie
Een begeleidingscommissie vervult de rol van klankbord voor het projectteam en draagt er op deze wijze aan bij de doelstelling van de eHealth-monitor te realiseren. De begeleidingscommissie, onder voorzitterschap van oud-hoogleraar Public Health en gezondheidseconoom prof. dr. Guus Schrijvers, bestaat uit vertegenwoordigers van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst (KNMG), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Nationale Implementatie Agenda
In juni 2012 is een Nationale Implementatie Agenda (NIA) eHealth gepresenteerd. Dit is een initiatief van ZN, KNMG en de NPCF. In deze agenda wordt gesteld dat, mits goed ingezet, eHealth kan bijdragen aan betaalbare, toegankelijke zorg van hoge kwaliteit. De NIA richt zich op een snelle ontwikkeling en implementatie van eHealth. De Minister van VWS steunt de agenda van de NIA-partners en zij onderstreept daarbij het belang van monitoring van eHealth-gebruik in Nederland.

Over Nictiz en NIVEL
Nictiz, het Nationaal ICT instituut in de Zorg, volgt ontwikkelingen op het gebied van eHealth in nationaal en internationaal verband. Als kenniscentrum stelt Nictiz zich ten doel om relevante, objectieve en betrouwbare kennis beschikbaar te stellen. Beslissers in de zorg en leveranciers van Zorg-ICT kunnen hiermee betere beleids- en investeringsbeslissingen nemen over zorg-ICT en eHealth. Ook ontwikkelt Nictiz in overleg met zorgaanbieders, standaardisatieorganisaties en leveranciers standaarden op het gebied van gegevensuitwisseling.

Het NIVEL is het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Het NIVEL verricht toegepast beleidsonderzoek voor beleidsmakers in de gezondheidszorg. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op projectbasis. Het initiatief voor de eHealth-monitor sluit aan bij eerdere initiatieven van het NIVEL voor de programmering van onderzoek op het terrein van technologie in de gezondheidszorg, waaronder eHealth. Het NIVEL heeft uitgebreide onderzoeksexpertise in de Nederlandse zorg en beschikt over diverse monitors en gegevensverzamelingen. Deze kunnen ook informatie leveren voor de eHealth-monitor.

Subsidiënt
Ministerie van VWS

Samenwerkingspartner
Nictiz Contactpersoon: Geert-Jan Cath, [email protected]

Meer informatie over onderzoek naar technologie en eHealth

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen