Gehandicapten raken pgb kwijt voor hulp in de huishouding

rechtspraakVoor gehandicapten in Emmen valt huishoudelijke hulp niet meer binnen het Persoonsgebonden budget (PGB). In plaats daarvan krijgen zij algemene schoonmaakondersteuning. Dit betekent in de praktijk dat mensen wekelijks op aanzienlijk minder uren hulp aanspraak kunnen maken. Donderdag oordeelde de rechter dat de gemeente Emmen hiermee onvoldoende maatwerk levert.

In een reportage bracht Nieuwsuur vrijdagavond de gevolgen in beeld die de beleidsverandering van de gemeente Emmen heeft voor ouderen en gehandicapten.

Inmiddels heeft de gemeente Emmen toegegeven fouten te hebben gemaakt bij de nieuwe aanpak van de huishoudelijke zorg, maar het beleid wordt niet teruggedraaid.

Patientenorganisaties maken zich zorgen om de toekomst van de langdurige zorg en de gevolgen van het kabinetsbeleid om hierop fors te bezuinigen. Het kabinet wil gemeenten verantwoordelijk maken voor de begeleiding en verzorging van ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. In een alternatief plan (pdf)  pleiten de patientenorganisaties ervoor om mensen meer de regie over hun zorg te geven met persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen