TEFAF Oncology Chair 2013 voor Aaron Ciechanover

Array

GROW/ Maastricht UMC+ haalt opnieuw Nobelprijswinnaar naar Maastricht
De Tefaf Oncology Chair 2013 gaat naar Aaron Ciechanover (1947) uit Haifa, Israel. Ciechanover kreeg ik 2004 de Nobelprijs voor Chemie, en is daarmee de tweede Nobelprijswinnaar op rij die researchinstituut GROW van het Maastricht UMC+ naar de Limburgse hoofdstad weet te halen.

Vorig jaar bekleedde de Duitse wetenschapper Harald zur Hausen van het Deutsches Krebsforschungszentrum in Heidelberg de Tefaf Oncology Chair. Zur Hausen kreeg in 2008 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn ontdekking van het zogenoemde humaan papillomavirus (hpv). Hij toonde de relatie aan tussen dit hpv-virus en baarmoederhalskanker.

Aaron Ciechanover is verbonden aan het Israel Institute of Technology in Haifa. Hij geldt als expert op het gebied van eiwitafbraak in de cel. Dit is een uitermate belangrijk onderzoeksgebied, aangezien tal van aandoeningen en ziekten (zoals kanker, neurodegeneratie, hartfalen en spierdystrofie) het gevolg zijn van problemen bij eiwitafbraak in de cel. Inzicht in dit fenomeen kan dus in belangrijke mate bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen of andere behandelrichtingen voor deze aandoeningen. Naast de inaugurele rede op 4 april zullen het komend jaar meerdere master classes georganiseerd worden onder leiding van Ciechanover. Hierbij wordt hem de gelegenheid geboden om internationale sprekers van naam uit te nodigen. De eerste master class is op de dag van de inaugurele rede, op 4 april dus.

Ciechanover kan een bijdrage leveren aan het Maastrichtse onderwijs en onderzoek op het gebied van de oncologie, maar is ook een interessante kennisbron voor de andere onderzoeksinstellingen van het Maastricht UMC+ die zich bezighouden met onderzoek naar ziektes die worden veroorzaakt door verkeerde eiwitafbraak.

Het bestuur van The European Fine Art Fair (TEFAF) sponsort al tien jaar het wetenschappelijk onderzoek naar kanker door een plaats te creëren voor een bijzondere leerstoel op het gebied van de oncologie binnen researchinstituut GROW, School voor Oncologie en Ontwikkelingsbiologie. GROW is een van de vijf onderzoeksinstellingen die ressorteren onder het Maastricht UMC+.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen