Stimulerend symposium ‘Gewoon of Speciaal?’

Array

luisteren horen oor doofStimulerend symposium over psychische hulpverlening aan dove en slechthorende kinderen/jongeren
Focus op en ondersteun de hele familie, niet alleen het kind dat doof of (ernstig) slechthorend is. Eén van de vele ideeën, inzichten, initiatieven en kennis die donderdag 21 maart tijdens het door Kentalis georganiseerde internationale symposium ‘Gewoon of Speciaal?’ aan de orde kwam.

“Overweldigend als je het enthousiasme en de betrokkenheid van de professionals zag en dat men elkaar hier wist te vinden. En de bereidheid naar elkaar te luisteren en nieuwe dingen te ontwikkelen voor dove en ernstig slechthorende kinderen en jongeren. Dat is heel stimulerend, voor iedereen,” aldus kinder- en jeugdpsychiater Dr. Tiejo van Gent na afloop van ‘Gewoon of Speciaal?’ in de Meervaart in Amsterdam. “Er is behoefte aan dit soort bijeenkomsten om kennis te delen over de Geestelijke Gezondheidszorg en psychische problemen. Zeker als je kijkt naar de opkomst, die bijzonder hoog was.”

Er waren ruim 250 aanwezigen op dit congres van Kentalis, een organisatie voor mensen met een auditieve en/of communicatieve beperking. Deskundigen uit binnen- en buitenland wezen de ongeveer 250 aanwezigen door middel van lezingen en workshops op de noodzaak van gespecialiseerde psychische hulpverlening voor dove en zwaar slechthorende kinderen en jongeren. Bijna 50 procent van hen ervaart ernstige psychische problemen, maar toch komt deze groep relatief weinig in aanraking met hulpverleners.

Aanleiding voor het symposium was het promotieonderzoek van kinder- en jeugdpsychiater Dr. Tiejo van Gent, Mental health problems in deaf and severely hard of hearing children and adolescents. In zijn proefschrift stelt Van Gent, werkzaam bij Kentalis, vast dat ouders, leraren, dove adolescenten zelf én hulpverleners hoge percentages psychische problemen bij dove jongeren aantreffen. Ouders en leerkrachten rapporteren ernstig probleemgedrag bij 28 procent respectievelijk 32 procent van de dove jongeren. Dat is bijna twee keer vaker dan bij horende jongeren. Hulpverleners en adolescenten zelf melden in nog meer gevallen psychische problemen. Uit interviews met de adolescenten bleek bij 49 procent ernstig probleemgedrag aanwezig te zijn. Bij 46 procent van alle jongeren kon er zelfs een psychische stoornis worden vastgesteld.

Dove kinderen en jongeren staan bloot aan extra risicofactoren, die bij elkaar opgeteld het risico op psychische klachten en stoornissen nog eens vergroten. Het onderzoek van Dr. Tiejo van Gent en de ervaringen van de donderdag aanwezige wetenschappers maakten duidelijk dat er meer mogelijkheden moeten komen om dove en slechthorende kinderen en jongeren goed te kunnen helpen.

Kentalis in het kort
Kentalis is een landelijke organisatie die al 220 jaar gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen en communiceren. Onze medewerkers bieden klanten toegang tot alle actuele mogelijkheden van taal en communicatie. Door kennis en expertise te ontwikkelen, toe te passen en te delen willen wij de kwaliteit van onze dienstverlening duurzaam verbeteren. Met hart, oog en oor voor de ander. En vooral: in goede dialoog met klanten, medewerkers en partners.
Brton: Kentalis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen