Nieuwe apparaten voor VUmc-onderzoek

Array

onderzoek researchDrie VUmc-wetenschappers hebben geld van NWO gekregen voor de aanschaf van speciale apparatuur. Het gaat om scanners, een geavanceerde microscoop en een ultramicroscoop.

Translationeel onderzoek met een preklinische beeldvormende faciliteit
Prof. dr. (Ronald) Boellaard, VUmc – Department of Radiology & Nuclear Medicine 
PET en optische beeldvorming leveren kennis over biologische processen op moleculair en cellulair niveau. Andere technieken, zoals CT en MRI, geven informatie over anatomie en fysiologie. Een multimodale beeldvormende preklinische faciliteit is nodig om vooraanstaand fundamenteel en translationeel onderzoek te kunnen verrichten. Het geld van NWO wordt besteed aan de aanschaf van CT- en MRI-scanners ter bestudering van anatomie en aan PET- en optische scanners waarmee biologische processen en fysiologie kunnen worden bekeken.

Nieuw onderzoek naar synapsfunctie in hersenziekten
Dr. A.J.A. (Sander) Groffen, VU – Functionele Genoomanalyse
In dit project wordt een nieuwe methode ontwikkeld en toegepast om belangrijke hersenziekten te onderzoeken zoals mentale retardatie, autisme en depressiviteit. Met de nieuwe techniek kan het effect van genmutaties op verschillende soorten signaaloverdracht tussen hersencellen worden gemeten.
Het gaat om een geavanceerde microscoop die uitzonderlijk kleine signaaltjes in hersencellen kan meten en opwekken. In tegenstelling tot de eerder meetbare signalen, waarbij hersencellen als elektrische stroomkabels dienst doen, konden de kleine signaaltjes nog niet goed worden onderzocht. Het  is belangrijk om dat wel te kunnen omdat de vele kleine informatiepakketjes een wezenlijke bijdrage leveren aan de totale hersenfunctie.

Weefsels in alle kleuren en drie dimensies bekijken
Prof. dr. R.E. (Reina) Mebius, VUmc – Moleculaire celbiologie en immunologie
Met de ultramicroscoop worden gekleurde weefsels in 3D geanalyseerd. Onderlinge cellulaire samenhang in gehele zebravisjes, embryo’s of tumoren kunnen hiermee worden gevisualiseerd en geanalyseerd. Daardoor kunnen veranderingen in cellokalisaties, bijvoorbeeld als gevolg van mutatie of behandeling, nauwkeurig worden bepaald.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen