Van Rijn: Roken op schoolplein is niet normaal

Array

van-rijn208Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft maandag 25 maart een onderzoek in ontvangst genomen waaruit blijkt dat 25% van alle middelbare scholen een rookvrij schoolplein heeft. Zij willen jongeren een gezonde leeromgeving bieden en het goede voorbeeld geven. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in opdracht van het Longfonds (voorheen Astma Fonds).

Naar 100 procent rookvrije schoolpleinen
Van Rijn: “Dat een kwart van alle scholen rookvrij is, betekent dat we op een stevige basis kunnen voortbouwen richting 100 procent rookvrije schoolpleinen. Met de nieuwe wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van tabak wordt het voor scholen eenvoudiger om hun schoolplein rookvrij te houden. Voor de brugklassen tot en met de oudste eindexamenklassen geldt straks allemaal hetzelfde: niet roken.”

Sociale norm
Van Rijn: “Maar met wetten alleen kom je er niet, het gaat ook om een nieuwe sociale norm. Het lijkt lang geleden, moeilijk voor te stellen zelfs, maar tot zo’n twintig jaar geleden stonden er op een verjaardagsfeestje nog regelmatig bierglazen met sigaretten en sigaren op tafel. Dat was gastvrijheid. Die sociale norm hebben we lang achter ons gelaten. Datzelfde moeten we doen met roken onder de 18 en roken op schoolpleinen. Roken is niet normaal als je nog geen 18 bent en dus ook niet op het schoolplein. Dat moet de nieuwe sociale norm zijn. Daar kunnen we samen aan bijdragen: overheid, scholen, sportverenigingen, ieder van ons.”
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen