Erasmus MC lanceert project Face Up!

Array

Dermatoloog Bing Thio roept jongeren met psoriasis op hun wensen kenbaar te maken
Het Erasmus MC start vandaag met het initiatief FACE UP!, een nieuw onderzoeksproject van dermatoloog dr. Bing Thio. Hij roept jongeren tussen de 15 en 40 jaar op om hun wensen en ervaringen met de huidziekte psoriasis duidelijk te maken via een online vragenlijst op een speciaal daarvoor ingerichte website.

Op deze manier wil Bing Thio inzicht verkrijgen in de behoeften van deze groep, die soms veel last ervaart van de ziekte maar er niet altijd voor uit durft te komen.  Bovendien is de FACE UP! vragenlijst bedoeld  om de huidige situatie en de invloed van psoriasis op het dagelijks leven van jongeren in kaart te brengen.  Psoriasis Vereniging Nederland ondersteunt het project.  Eddy Zoey zal samen met Laura Hento van de Psoriasis Vereniging Nederland en Bing Thio in een korte videoclip jongeren oproepen de vragenlijst in te vullen.

vragen1-200x200Bing Thio: ,,Met de resultaten van FACE UP! kunnen we de zorg en behandeling van jongeren verbeteren.  Eerder onderzoek heeft aangetoond dat psoriasis juist op jonge leeftijd grote gevolgen heeft voor je verdere ontwikkeling, zowel  maatschappelijk als persoonlijk. Door jezelf en de arts de juiste vragen te stellen kunnen we problemen eerder signaleren, veel gerichter behandelen en ondersteuning aanbieden.”

Via de website www.faceup.nl is de vragenlijst toegankelijk. Bing Thio geeft in een korte video nadere uitleg. De vragenlijst is binnen 15 minuten anoniem in te vullen en de antwoorden kunnen worden uitgeprint. De site en vragenlijst zijn ook via de mobiele telefoon goed bereiken. Het is mogelijk om mee te doen tot en met 28 juni en de resultaten zullen in het najaar bekend worden gemaakt.

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke huidziekte, die naar schatting bij twee procent van de Nederlandse bevolking voorkomt. Waarschijnlijk hebben dus meer dan 300.000 Nederlanders deze ziekte. Tweederde van hen heeft een milde vorm. De huidafwijkingen bestaan uit roodheid, huidverdikkingen en vooral witte schilferingen. Naast pijn en jeuk kunnen er gewrichtsklachten optreden. De ernst van de afwijkingen kan sterk variëren: van een à twee plekken op de ellebogen tot uitgebreide gebieden met schilferingen. Deze afwijkingen zijn het gevolg van een te snelle aanmaak van cellen van de opperhuid; de productie is ongeveer vijfmaal zo hoog als normaal.

Psoriasis is een zichtbare aandoening. Zelfs als het aantal plekken met psoriasis op de huid beperkt is kan er sprake zijn van een grote impact op het sociale leven van patiënten en aantasting van hun zelfvertrouwen.

Het onderzoek wordt ondersteund door een belangeloze educatieve subsidie van AbbVie.

faceup_logo

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen