Couveusezorg zoals ouders dat willen

Array

couveusekindKeurmerk van ouders voor neonatologieafdelingen
De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) introduceert vandaag een keurmerk voor neonatologieafdelingen die voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria. Het keurmerk wordt uitgereikt aan die neonatologieafdelingen die naast uitstekende medische zorg en verpleegtechnische zorg ook oog hebben voor de specifieke wensen van de ouders. Onderzoek onder ouders van couveusekinderen hebben geleid tot dit keurmerk.

Eén op de acht kinderen wordt veel te vroeg, te klein of ziek geboren en wordt direct na de geboorte aan de zorg van artsen en verpleegkundigen toevertrouwd. Zorg die heel goed is, en waarbij het overleven van het kind in zo goed mogelijke conditie voorop staat.

 

Wat ouders willen
De kwaliteitscriteria geven duidelijk aan wat ouders willen naast uitstekende medische en verpleegtechnische zorg voor hun kind. Uit het onderzoek dat de VOC samen met TNO deed, waren ouders heel duidelijk over wat zij echt belangrijk vinden. Gert Jan van Steenbrugge, directeur van de VOC: “Zij willen dat er voor hun kind gezorgd wordt op een manier die rekening houdt met het feit dat deze pasgeborene, die vaak nog niet geboren zou moeten zijn, een kind in ontwikkeling is. Zij willen dat hun kind getroost wordt als het pijn heeft of verdrietig is, niet wakker gemaakt wordt als het niet strikt nodig is en niet onnodig wordt blootgesteld aan allerlei prikkels als geluid en licht. Ouders willen dat hun baby zo min mogelijk stress krijgt, dat het comfort voor het kind zo goed mogelijk gewaarborgd is en dat de band met de ouders gestimuleerd wordt. Ook willen ze dat zij als ouders erkend worden als de belangrijkste verzorgers van hun kind en 24 uur per dag bij hun kind in de couveuse mogen zijn. Ze willen recht op alle informatie rondom hun kind, en kunnen meepraten over belangrijke en minder belangrijke beslissingen rond de behandeling van en zorg voor hun kind. Veel ziekenhuizen delen onze visie, maar brengen er onvoldoende van in de praktijk.”

 

Eerste keurmerken vandaag uitgereikt
Vandaag worden de eerste Kangoeroe-keurmerken uitgereikt aan een aantal neonatologieafdelingen. Zij doorliepen in een pilot het Neokeurmerkprogramma succesvol. Het zijn Amphiaziekenhuis, afdeling Neonatologie in Breda, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, afdeling Neonatologie in Nijmegen, Emma Kinderziekenhuis/AMC, Neonatale Intensive Care in Amsterdam en UMC St Radboud, afdeling Neonatologie in Nijmegen. Binnen dit programma worden ziekenhuizen getoetst of zij rekening houden met de wensen van de ouders. Zo nodig wordt de zorg verbeterd en als vervolgens uit afdelingsbezoek door VOC-visitatoren blijkt dat aan de kwaliteitscriteria wordt voldaan ontvangt het ziekenhuis de Kangoeroe.

 

Symposium WOW
Vandaag wordt op het symposium “Wat Ouders Willen” veel aandacht besteed aan de kwaliteit van zorg vanuit ouder- en patiënten perspectief, onderzoek naar tevredenheid van ouders op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit), ontwikkelingsgerichte en gezinsgerichte zorg en het nieuwe keurmerk. Alle informatie, inclusief de lijst met de criteria, staan vermeld op de website couveuseouders.nl

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen