Kamer wil meer openheid over deals met slechtfunctionerende artsen

dv188002Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Schippers openheid geeft over de deals met slecht functionerende artsen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg weet nu niet meer met welke artsen die afspraken zijn gemaakt.
Tot voor kort sprak de Inspectie voor de Gezondheidszorg nog wel eens af niet naar de tuchtrechter te stappen als falende artsen beloofden hun beroep niet meer in Nederland uit te oefenen.

Namen bijgehouden
De inspectie hield jarenlang niet bij welke artsen zo’n deal  hadden gesloten. Ook minister Schippers weet niet om welke artsen het gaat.

“Niemand weet wie deze artsen zijn, behalve de inspecteur die het gedaan heeft. Dus als zo’n arts zichzelf weer inschrijft en een praktijk begint, is er geen haan die ernaar kraait”, zegt Hanke Bruins Slot van het CDA.

‘Ga maar zoeken’
Hanke Bruins Slot verbaast zich erover dat de minister niet weet om welke artsen het gaat. “Het is toch erg dat ze niet weten met welke artsen een deal is gemaakt. Het is heel belangrijk dat als iemand z’n vak niet uitoefent, dat dat gewoon duidelijk is.”

Ook Lea Bouwmeester van de PvdA wil duidelijkheid: “Het kan zijn dat artsen nu weer gewoon werken. In Nederland, buiten Nederland, dat ze weer met patiënten in contact komen. Het is een groot vraagteken. En wij vinden het belangrijk dat patiënten weten met wat voor arts ze te maken hebben, dus moet het openbaar worden.

CDA, PvdA, SP en D66 willen alsnog weten met wie er allemaal zo’n deal is gesloten. Maar de minister laat weten dat die informatie er gewoon niet meer is. Daar neemt Hanke Bruins Slot geen genoegen mee. “Mijn oproep aan de minister is: Gaat u maar gewoon zoeken en probeert u de deals te vinden die u nog terug kan vinden.”

Deal Jansen Steur
Een van de artsen die met een omstreden deal met Gezondheidszorg een tuchtzaak wist te voorkomen, is neuroloog Ernst Jansen Steur. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van in totaal 21 strafbare feiten. Zo vertelde hij zeker negen personen dat zij parkinson, alzheimer of multiple sclerose hadden, terwijl dat niet zo was. Een van hen zou zelfmoord hebben gepleegd na de diagnose.

Jansen Steur schreef zich uit als arts in Nederland, maar ging daarna gewoon weer aan het werk in Duitsland. Vanavond debatteert de Kamer met minister Schippers over de neuroloog.
Bron: RTL Nieuws