GGZ-instellingen gaan gezamenlijk eHealth ontwikkelen

Array

De drie meest innovatieve GGZ-aanbieders, Novadic-Kentron, Dimence en GGZ Noord-Holland-Noord, gaan onder de naam ‘G3’ gezamenlijk hun e-mental health diensten doorontwikkelen en opschalen. Om dit te bereiken zijn de drie instellingen een duurzame samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Minddistrict, marktleider in e-health binnen de geestelijke gezondheidszorg.

‘Wij zijn de G3 gestart omdat wij voluit mee willen denken over de doorontwikkeling van e-mental health, met als doel om de kwaliteit, toegankelijkheid en de efficiency van onze GGZ dienstverlening te verbeteren’ vertelt Marijke van Putten van GGZ Noord-Holland-Noord. De organisaties hebben een gezamenlijke product-roadmap samengesteld, met een
agendaoverzicht van producten die in 2013 worden opgeleverd.
ggzDe instellingen zien veel voordelen in hun samenwerking. ‘We kunnen veel van elkaar leren, omdat we dezelfde obstakels en uitdagingen tegenkomen. Daarnaast kunnen we ook de kosten delen, waardoor we veel meer kunnen bereiken dan wanneer we alleen zouden opereren’, aldus Stephan van Kuik van verslavingszorginstelling Novadic-Kentron.

De drie instellingen gaan het komende jaar twaalf nieuwe interventies ontwikkelen, onder meer voor de doelgroepen Jeugd, Ouderen en Ernstig Psychiatrische Patiënten. Ook technische innovatie is een belangrijk speerpunt van de G3. Zo werkt Minddistrict in opdracht van de G3 aan thema’s als gamification, apps, sensory devices en community-vorming. Maar ook kwesties als financiering, privacy en beveiliging rondom e-health krijgen de aandacht van Minddistrict en de instellingen.

Rob Gerrits, projectleider e-mental health Dimence: ‘door meer samen te werken kunnen online behandelingen efficiënter en tegen lagere kosten verder ontwikkelen. Nieuwe programma’s zijn daardoor sneller beschikbaar. Daar zijn veel patiënten bij gebaat.’ E-mental health succesvol implementeren is een uitdaging, maar noodzakelijk om ook in de toekomst hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg te kunnen blijven bieden. De G3 realiseert zich dit al langer: in 2012 werd de basis van deze samenwerking gelegd.

Mindistrict wil, naast de G3, ook meer instellingen in de geestelijke gezondheidszorg stimuleren om gezamenlijk e-mental health diensten te ontwikkelen.

Bron: GGZ Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen