Labyrint TV

Array

Licht stressgevoelige types hebben een goed werkend geheugen. Bij extreme stresskippen of mensen die geheel niet stressgevoelig zijn, werkt het geheugen minder goed. Dit blijkt uit het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar de invloed van alledaagse stress op het geheugen. Het GNO wordt uitgevoerd door Wetenschap 24 (VPRO/NTR) in samenwerking met Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en neuropsychologen van Maastricht University. Maar liefst 5000 mensen dienden zich aan als proefpersoon. Een online test keek naar hun stressgevoeligheid, het aantal stressfactoren waar ze mee kampen en hun geheugencapaciteit. In deze uitzending presenteert neuropsycholoog Anke Sambeth het resultaat van dit onderzoek en licht neurobioloog Benno Roozendaal deze resultaten toe.

 

druppelStress heeft ook invloed op de leeftijd van het immuunsysteem. Tijdens een emotionele gebeurtenis maakt je lichaam stresshormonen aan en schakelt het je immuunsysteem in. Afweercellen gieren dan door je lichaam op zoek naar wondjes of infecties. Het is natuurlijk heel fijn dat dit gebeurt, maar mensen die door een depressie of angststoornis leiden aan chronische stress, ondervinden daar juist hinder van. Hun immuunsysteem draait als het ware constant op volle toeren en veroudert daardoor sneller. Het kan dus zo zijn dat iemand van 40 jaar oud een immuunsysteem heeft met de leeftijd van 47 jaar. Hierdoor kan die persoon eerder te maken krijgen met ouderdomsziekten als dementie en diabetes. Epidemioloog Brenda Penninx en psychobioloog Jos Bosch vertellen over dit onderzoek, én over hun hoop voor de toekomst: kan hardlopen de immuuncellen weer verjongen?

De aflevering van Labyrint TV staat ditmaal in het teken van stress. Het eerste deel richt zich op de resultaten van het Groot Nationaal Onderzoek naar stress. Zo blijkt dat licht stressgevoelige types een goed werkend geheugen hebben. Neuropsychooloog Anke Sambeth van de Universiteit van Maastricht, presenteert de resultaten van het onderzoek en Benno Roozendaal, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, licht de resultaten toe. Het tweede deel van de uitzending gaat over de invloed van stress op de leeftijd van het immuunsysteem. We spreken o.a. met psychobioloog Jos Bosch, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en met epidemioloog Brenda Penninx, hoofdonderzoeker van NESDA: de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst.

Een voorproefje van de aflevering over ‘Het gestreste geheugen’ is vanaf morgen te bekijken op – en te embedden vanaf – onze website. Op dezelfde pagina zal de aflevering na 14 april 2013 ook online te bekijken zijn.

Labyrint TV: ‘Het gestreste geheugen’
Datum: 14 april 2013
Tijdstip: 19:50 uur
Zender: Ned 2

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen