Hartstichting en STAP willen strengere controles aan de grens

Array

roken-200x200De Hartstichting en STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid) roepen staatssecretaris Weekers op tot strengere controles aan de grens voor de import van alcohol en tabak. Binnen de EU zijn beperkingen aan de hoeveelheden alcohol en tabak die voor eigen gebruik mogen worden meegenomen.

In De Telegraaf werd deze week gemeld dat speciale koeriersdiensten op bestelling drank en tabak van over de grens aan Nederlandse klanten leveren. In tegenstelling tot wat er in De Telegraaf gemeld werd, riskeren de koeriers flinke boetes. Meer meenemen dan de toegestane hoeveelheid en doorverkoop van alcohol en tabak in een ander land, is verboden. De alcohol en/of tabak worden in beslag genomen en de vervoerder en verkoper krijgen een hoge boete.

Kleinere prijsverschillen

De Hartstichting en STAP vragen staatssecretaris Weekers om binnen de EU te pleiten voor kleinere prijsverschillen van alcohol en tabak door in een aantal landen de accijnzen te verhogen. De prijsverschillen tussen de verschillende landen worden dan kleiner, waardoor minder mensen aan de
andere kant van de grens tabak en alcohol kopen. Ook lopen de Nederlandse overheid en ondernemers minder inkomsten mis.

“Een hogere prijs van alcohol en tabak is bovendien de beste manier om het gebruik te verminderen en dat is goed voor de Nederlandse samenleving”, aldus Hans Stam van de Hartstichting. “Meer mensen leven langer en gezonder. Wie wil dat nou niet'”

Terugdringen gebruik voorkomt ziekte

Hartstichting en STAP ondersteunen het beleid van de Nederlandse overheid om accijnsverhogingen in te zetten om het gebruik van tabak en alcohol terug te dringen. Dit voorkomt het ontstaan van veel acute en chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, COPD, leverziekten en kanker.

Alliantie Nederland Rookvrij!
De Hartstichting is partner in de Alliantie Nederland Rookvrij!, een actief netwerk waarin partijen zich gezamenlijk hard maken voor een rookvrij Nederland waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van tabaksgebruik.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen