Stop maagverkleiningsoperaties Curaçao zes maanden verlengd

Array

Curaçao blijft nog zes maanden verstoken van maagverkleiningsoperaties. In februari zette de Inspectie Gezondheidszorg de operaties stop na klachten over complicaties. Verder onderzoek is noodzakelijk, onder meer naar vijf overlijdensgevallen, Inspectie heeft de stop verlengd. De aanleiding hiervoor is de aangifte van de Inspectie bij het OM. In de afgelopen maanden heeft de Inspectie Gezondheidszorg een onderzoek ingesteld naar de (patiënt)veiligheid van maagverkleiningsoperaties. De voorlopige conclusies zijn vastgelegd in een tussenrapportage. Op grond van deze rapportage is de Inspectie van oordeel dat het programma van maagverkleiningsoperaties onveilig is.
De Inspectie Gezondheidszorg heeft deze week de onderzoeken naar aanleiding van de signalen van fraude en vervalsingen van medische dossiers afgerond. Op grond van deze onderzoeken zijn aangiftes gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM) tegen twee artsen en worden één of meer klachten worden ingediend bij het Medisch Tuchtcollege.
kijkoperatieDe Inspectie heeft de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) in februari gevraagd om een oordeel over deze misstanden. “De VMSC heeft tot op heden geen antwoord op deze vraag gegeven, maar heeft laten weten niet verder met de Inspectie te willen praten“, meldt Inspecteur Gezondheidszorg. In een brief ontkent de VMSC echter dat het aan de vereniging lag, dat de communicatie met de Inspectie is lamgelegd.

Recente artikelen