Wanneer uitstulpende bloedvaten knappen

Array

Koffie of cola drinken, je enorm boos maken en het snuiten van de neus zijn vier van de acht gevonden factoren die de kans op het krijgen van een hersenbloeding verhogen. Maar ook schrikken, seks, lichamelijke inspanning en persen voor ontlasting zijn zogenoemde ’triggerfactoren’ vergroten de kans op het knappen van een aneurysma. Onderzoekster Monique Vlak, promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht op deze problematiek bij subarachnoidale hersenbloeding (SAB). Een subarachnoïdalebloeding (SAB) wordt veroorzaakt door het knappen van een aneurysma, een uitstulping in een van de slagaders van de hersenen. In haar proefschrift beschrijft Monique Vlak dat de incidentie van een SAB sterk afhankelijk is van leeftijd, geslacht en een viertal risicofactoren (hoge bloeddruk, hoog cholesterol, roken en een familiaire belasting).
aneurysmaVlak keek ook naar het voorkomen van aneurysmata in de hersenen. Deze bleek hoger dan eerder gedacht, namelijk 3,2%. Aneurysmata’s komen vaker voor bij vrouwen, patiënten met cystenieren en patiënten met een positieve familieanamnese voor een SAB en komen minder voor bij jonge patienten. Roken en hypertensie verhogen de kans op een aneurysma en versterken elkaar. Een hoog cholesterol en lichamelijke inspanning verlagen de kans op het ontwikkelen van een aneurysma.

Daarnaast werden in dit proefschrift factoren onderzocht die van belang zijn bij het knappen van een aneurysma. Migraine en roken maken een aneurysma meer vatbaar voor knappen, terwijl een hoog cholesterol het juist minder vatbaar maakt. Opvallend was dat een hoge bloeddruk niet van invloed was.
Datum en tijd: 23/4/2013 14:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus: Monique Vlak
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Risk factors for aneurysmal subarachnoid haemorrhage: pieces of the puzzle
Promotor 1: Prof. dr. Ale Algra
Promotor 2: Prof. dr. Gabriel Rinkel
Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen