Nieuwste hartklep via de lies geplaatst in Amphia

Array

amphia-ziekenhuisNieuwste methode zorgt voor verdere verbetering patiëntenzorg
Onlangs heeft het Amphia Ziekenhuis als eerste ziekenhuis in Nederland bij een patiënt een nieuw soort hartklep via de bloedvaten geplaatst. In tegenstelling tot de voormalige kleppen met een metalen frame, is het nieuwe type klep van kunststof en opblaasbaar. Hierdoor is de klep beter te plaatsen in het lichaam. De techniek is verfijnder waardoor de kans op lekkage aanzienlijk wordt verminderd en de patiënt aantoonbaar minder klachten heeft en verzekerd is van een sneller herstel. De nieuwe klep is vooral voor oudere patiënten een uitkomst.

Het vervangen van een hart- of aortaklep gebeurt meestal als deze vernauwd is door bijvoorbeeld verkalking. Deze aandoening (aortaklepstenose), komt vooral voor bij oudere patiënten. De ziekte is progressief en leidt, zonder behandeling, vaak tot overlijden. Omdat medicatie niet helpt, is de enige behandeling een vervanging van de hartklep. Bij jongere patiënten en patiënten met een laag operatierisico gebeurt dit op de klassieke, chirurgische wijze. Dat betekent via een open hart operatie.

Deze operatie heeft bij deze patiënten een laag risico en meer bewezen lange termijn resultaten. Bij oudere patiënten en patiënten met een verhoogd operatierisico, is een operatie vaak ongewenst. In dat geval wordt gekozen voor een hartklepvervanging via de bloedvaten. Deze behandeling gebeurt via een kleine incisie in de lies. In totaal hebben wereldwijd zo’n 50.000 patiënten een nieuwe hartklep op deze wijze gekregen. De kleppen die hiervoor gebruikt worden, zijn zeer betrouwbaar en goed maar hebben als nadeel een kans op lekken. Deze lekkage geeft een hogere kans op een ongunstig ziektebeloop en minder goed herstel. Met als gevolg dat de patiënt vaak opnieuw behandeld moet worden. De nieuw soort klep waar Amphia sinds kort mee werkt, kent dit nadeel niet. De nieuwe klep is een veiliger ingreep met minder kans op lekkage. Amphia gaat deze nieuwe klep dan ook vanaf nu zoveel mogelijk toepassen.

Het Amphia Ziekenhuis is in 2005, als een van de eerste in Nederland begonnen met hartklepvervanging via de lies. Op jaarbasis worden zo’n 70 van dit soort vervangingen uitgevoerd. Bij het Hartcentrum van Amphia kunnen patiënten terecht met aandoeningen aan het hart zoals hartklepafwijkingen, hartfalen en hartinfarcten. Patiënten worden geholpen met de nieuwste technieken zoals het implanteren van hartkleppen via de lies. Er werken cardiologen, cardio thoracaal chirurgen en cardio–anesthesiologen samen met circa 400 verpleegkundigen en ondersteunend personeel. Dit maakt het Hartcentrum een van de grootste van Nederland.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen