Groenlinks: gemankeerd zorgakkoord

tweedekamerHet zorgakkoord dat het kabinet gisteren heeft afgesloten met sociale partners is een gemankeerd zorgakkoord. Er wordt bezuinigd op de thuiszorg en het persoonsgebonden budget. De grootste vakbond in de zorg tekent niet mee. En er is niet onderhandeld met de patientenorganisaties en gemeenten. Daarom moet de politiek het zorgakkoord beter maken, vindt GroenLinks.

 

Linda Voortman: “Goede zorg gaat over veel meer dan het behoud van banen. GroenLinks wil dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Met dit zorgakkoord bereik je het tegenovergestelde. Door zo fors te bezuinigen op thuiszorg, het persoonsgebonden budget en dagbesteding belast je mantelzorgers enorm en jaag je mensen die zorg nodig hebben juist de instelling in.”

 

De politiek is nu aan zet. Volgens GroenLinks kan er best bezuinigd worden, maar dan niet op de meest kwetsbare mensen die zorg nodig hebben. “Er is van alles mogelijk. Pak de bureaucratie en verspilling aan, leg de farmaceutische industrie aan banden of bezuinig op de hoge salarissen”, aldus Voortman.

 

Het budget voor het extra opleiden van mensen die werken in de zorg is winst, aldus Voortman. “Veel mensen die in de zorg werken haken voortijdig af, terwijl we juist iedereen nodig hebben de komende jaren.”

Bron: Nieuwsbank.nl