Staatssecretaris Van Rijn koestert hoge verwachting

congres-300x229Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) koestert hoge verwachtingen van het internationale congres over langdurige zorg dat gisteren en vandaag plaatsvindt in Den Haag. “In Nederland staan we aan de vooravond van een grote operatie in de langdurige zorg. Graag toets ik onze hervormingen aan ervaringen van anderen”, aldus Van Rijn.

Tijdens het congres steken meer dan zestig deelnemers uit de hele wereld de koppen bij elkaar. Onder meer Yves Leterme – plaatsvervangend secretaris-generaal van de OESO en voormalig premier van Belgie – neemt deel. Het doel van het congres is een gezamenlijke agenda waarin staat wat er de komende vijf jaar moet gebeuren om vraagstukken rondom de langdurige zorg het hoofd te bieden.

Veelzijdige problematiek langdurige zorg
“Net als Nederland kampen veel landen met vergrijzing onder de bevolking en de toename van chronische aandoeningen. We kunnen van elkaar leren in de discussie over de houdbaarheid en de betaalbaarheid van de zorg”, zegt van Rijn.

De veelzijdigheid van de problematiek rond langdurige zorg maakt het congres voor een diverse groep interessant. In arme landen is dergelijke zorg nauwelijks ontwikkeld. In hoog ontwikkelde landen (bijvoorbeeld Nederland) staat juist de houdbaarheid onder druk.

Organisatie in handen van ministerie van VWS en WHO
Het ministerie van VWS en de WHO organiseren het congres – `building systems to address functional decline and dependence in ageing populations’ – in nauwe samenwerking met de OESO, de EU en de Wereldbank.
Bron: Nieuwsbank.nl