Succes moet je vieren!

Array

De afdeling Kort Verblijf van het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een welverdiende opsteker ontvangen. Zij hebben de wisseltrofee Mamalief ontvangen voor zorg rondom Kwetsbare Ouderen. In 2012 stond de afdeling Kort Verblijf het héle jaar in de top drie in de kwartaalregistratie van de kwaliteitsindicator ‘Delier’. Deze kwaliteitsindicator is onderdeel van het veiligheidsthema Kwetsbare Ouderen. De wisseltrofee blijft een half jaar op de afdeling. Daarna wordt deze opnieuw uitgereikt.

De bundel Kwetsbare Ouderen bestaat uit vier thema’s. Naast Delier (plotselinge verwardheid) zijn Ondervoeding, Vallen en Fysieke beperkingen ook kwaliteitsindicatoren. Elise van de Wijgert, verpleegkundige afdeling Kort Verblijf: ‘Een volgende stap is wellicht de wisseltrofee te behalen voor de gehele bundel Kwetsbare Ouderen.’

DelierWisseltrofee 
In juli 2009 is gestart met een project ‘Delier’. Onder het motto ‘gewoon doen’ is de afdeling Kort Verblijf het veranderingsproces aangegaan. Het winnen van de prijs ging niet zonder slag of stoot. Veranderen van gedrag bij medewerkers is geen gemakkelijke opgave. Stap voor stap zijn verpleegkundigen elkaar onderling gaan aanspreken op kwaliteit van zorg, passen zij ‘coaching tijdens werk’ toe en registreren zij kwartaalcijfers op het kwaliteitsbord. Verder bespreken zij casussen, geven ze elkaar direct feedback en doen dossieronderzoek.

Mamalief 
‘Het harde werken van personeel werd beloond met de wisseltrofee. Het kunstwerk is gemaakt in de vorm van een vrouw. De materialen koper en glas die voor de wisseltrofee zijn gebruikt, staan symbool voor tastbaarheid en breekbaarheid’, aldus Carola Osinga, projectleider Kwetsbare Ouderen. De naam ‘Mamalief’ is door de ontwerper van het beeldje meegegeven. Het verminderde vermogen van ouderen om negatieve invloeden op te vangen, maakt vooral oudere patiënten kwetsbaar tijdens opname in het ziekenhuis voor (toename van) functionele beperkingen. Dit is dus door middel van het kunstwerk visueel gemaakt.

Vieren van succes
Vaak wordt het vieren van succes vergeten, terwijl dat juist van groot belang is. Het winnen van een prijs geeft medewerkers een gevoel van waardering. Osinga vervolgt: ’Medewerkers moeten beloond worden voor prestaties. Het ontvangen van de wisseltrofee en het vieren van ons succes motiveert medewerkers door te gaan. De afdelingswerkgroep Kwetsbare Ouderen heeft door het tonen van leiderschap het team mee gekregen. ‘Het is voor afdeling Kortverblijf een mooi verdiende opsteker. We hebben de afgelopen jaren met zijn allen hard gewerkt om deze omslag te bewerkstelligen en zijn erg enthousiast over de behaalde resultaten. Om op deze manier als afdeling in het zonnetje gezet te worden, geeft toch een extra stimulans om door te gaan’, aldus Van de Wijgert.

Recente artikelen