Harde conclusies over alarmnummer 112

Array

ambulancemedewerker-300x201Na het overlijden vorig jaar van twee personen door onbereikbaarheid van het alarmnummer,  hebben De Inspectie Veiligheid en Justitie en het Agentschap Telecom een onderzoek ingesteld naar het functioneren van 112. In de nacht van 20 op 21 juni 2012 blijken 214 oproepen verloren te zijn gegaan.  Het is onduidelijk wie de eindverantwoordelijkheid heeft en wie de organiatie coordineert. Aldus de NOS dat een uitgelekt rapport in handen kreeg.

In het rapport staat dat storingen als in juni vorig jaar “in de hele 112-keten” kunnen ontstaan. Er is geen zwakste schakel. Zowel techniek als organisatie spelen een rol. Een kritieke factor is het onderhoud aan 112. Dat wordt niet altijd goed voorbereid, is soms lichtvaardig en draaiboeken zijn onvoldoende uitgewerkt.

De NOS bericht voorts dat de onderzoekers van de inspectiedienst en het telecomagentschap in totaal acht storingen hebben onderzocht. In zes gevallen was sprake van technische problemen, óf aan de kant van uitvoerder KPN, óf aan de kant van de politiecentrale in Driebergen, waar 97 procent van de 112-oproepen binnenkomt. In twee gevallen was ook sprake van menselijke fouten. Uit het onderzoek blijkt dat de tijdsduur van de storingen varieerden van 30 minuten tot 35 uur.

Ingewikkeld systeem
Een van de grootste problemen is volgens de onderzoekers dat onduidelijk is wie eigenaar is van 112 en dus verantwoordelijk is voor het alarmnummer. Verder heeft niemand een volledig, juist en actueel beeld van de hele 112-keten en is er risico op verwarring en misverstanden doordat diverse betrokkenen verschillende begrippen hanteren. Aan het systeem zelf is bovendien de afgelopen jaren veel gesleuteld, daardoor is het op zichzelf robuuste systeem ingewikkeld gemaakt.

De onderzoekers vinden dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de aansturing van 112 op zich moet nemen en regie moet houden op 112. Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden moeten eenduidig worden gedefinieerd. KPN moet het onderhoud beter voorbereiden.

Verbeteringen
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie neemt de aanbevelingen uit het rapport over. In een schriftelijke reactie laat het ministerie weten dat er een team is opgericht dat verbeteringen moet doorvoeren. De eerste vruchten daarvan zijn al geplukt: tijdens de troonswisseling hebben zich geen problemen met 112 voorgedaan.

Ook KPN laat in een reactie weten de aanbevelingen integraal over te nemen en zegt vorig jaar gestart te zijn met het aanbrengen van verbeteringen.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen