Ondersteunende technologie voor handhygiëne halveert kans op zorginfecties in ziekenhuizen

Array

Cleanic introduceert Hyginex op Nederlandse markt
Amsterdam, 13 mei 2013 – Cleanic, distributeur van handhygiëneoplossingen binnen de medische sector, brengt Hyginex op de Nederlandse markt. Met deze ondersteunende technologie wordt een gedragsverandering gericht op handhygiëne en infectiepreventie op een gebruikersvriendelijke manier afgedwongen.

Eén op de tien patiënten die in Nederlandse ziekenhuizen wordt opgenomen, loopt een infectie op die niet rechtstreeks verband houdt met de oorspronkelijke reden van de ziekenhuisopname. Dit zijn omgerekend zo’n 100.000 mensen per jaar (bron RIVM). In 2011 leidde dit tot 1.900 sterfgevallen. Naast gezondheidsrisico’s voor patiënten kunnen infectie-uitbraken tot grote imago- en financiële schade leiden voor de gezondheidsinstelling in kwestie. De infecties worden behalve door bacteriën die de patiënt zelf bij zicht draagt, veroorzaakt door andere patiënten, bezoekers en medewerkers. Door gerichte maatregelen op het gebied van handhygiëne kan het aantal infecties dat door zorgmedewerkers wordt overgedragen met de helft worden teruggebracht.

image002(2)Persoonlijke assistent
Om de handhygiëne van zorgverleners te verbeteren, is nu het Hyginex-systeem beschikbaar op de Nederlandse markt. De oplossing bestaat eruit dat sensoren registreren wanneer een medewerker zich in de nabijheid van patiënten bevindt. De sensoren leggen eveneens de handelingen tijdens het wassen en desinfecteren van de handen vast. Via een vibrerende polsband wordt een zorgmedewerker er alert op gemaakt wanneer hij de richtlijnen niet naleeft. Het grote voordeel is dat het systeem de medewerkers ondersteunt zonder dat dit hen afleidt van hun belangrijkste taakgebied; het beter maken van en de zorg voor patiënten. Hyginex werkt als het ware als een persoonlijke assistent, een geheugensteuntje dat altijd automatisch op de achtergrond draait.

 

Om de bewustwording te vergroten, koppelt het systeem de informatie terug naar de medewerkers. Tegelijkertijd worden de verzamelde gegevens van alle medewerkers omgezet in relevante managementinformatie over de mate waarin het handhygiënebeleid in de praktijk wordt nageleefd. Het management kan op basis van gedetailleerde feiten beleid voeren en tijdig de juiste en passende maatregelen nemen. Hyginex is dan ook bij uitstek geschikt voor afdelingen met een hoog risico op cross-menselijke infectie.

Dagelijkse routine
Cleanic is de exclusieve distributeur van Hyginex voor de Benelux-markt. Katrien De Bodt, Zaakvoerder van Cleanic: ‘Hygiëne en infectiepreventie worden steeds belangrijker voor zorginstellingen. Desondanks zien we dat in de praktijk de richtlijnen niet altijd even goed worden nageleefd. De belangrijkste reden hiervoor is dat de aandacht van medewerkers voor handhygiëne na verloop van tijd hoe dan ook weer naar de achtergrond verdwijnt. Hyginex helpt hen om handhygiëne onderdeel te maken van hun dagelijkse routine.’

Om een optimale naleving van de handhygiënerichtlijnen te bewerkstelligen, wordt Hyginex het best gebruikt in samenhang met SureWash. SureWash is een mobiel training- en auditsysteem dat op interactieve wijze bewustwording bij zorgverleners creëert en hen de juiste techniek voor het wassen en ontsmetten van de handen bijbrengt. Verschillende Nederlandse en Belgische ziekenhuizen zullen de komende maanden gebruik gaan maken van deze oplossing, winnaar van de Innovatie Awards 2013 in de categorie patiëntenveiligheid.

Over Cleanic
Cleanic is een dynamisch bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van ergonomische en hygiënische oplossingen binnen de medische en dentale wereld. Onze partners zijn internationale en innovatieve bedrijven die de nodige garantie kunnen bieden inzake ergonomie en hygiëne. Onze klanten kunnen rekenen op een professionele aanpak en de nodige kennis terzake, teneinde werkcomfort en hygiëne te bevorderen. Voor meer informatie, www.cleanic.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen