Femke Halsema aan de slag met gedragscode behoorlijk bestuur

Array

Een onafhankelijke commissie onder leiding van Femke Halsema gaat een gedragscode opstellen voor behoorlijk bestuur in de semipublieke sector. Ook zal de commissie het kabinet adviseren hoe een discussie te starten over maatschappelijk verantwoord handelen in deze sector.

Gebrek vertrouwen belemmert functioneren semipublieke sector
Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) woensdag 15 mei 2013 in een brief aan de Tweede Kamer. Naast Halsema zitten ook Doekle Terpstra, Maxim Februari en Marco van Kalleveen in de commissie. `De kwaliteit van onderwijs, zorg en huisvesting in Nederland is hoog. Toch kan de bijdrage van semipublieke organisaties aan onze welvaart nog groter,` aldus minister Kamp.`Een gebrek aan vertrouwen belemmert het functioneren van de semipublieke sector. Het is daarom goed dat er een gedragscode komt op basis waarvan men zelf gaat nadenken over het herstellen van vertrouwen.`

femke-halsemaWoningbouwcorporaties, scholen en zorginstellingen
Semipublieke organisaties opereren op het snijvlak tussen overheid en het bedrijfsleven. Voorbeelden van dit soort organisaties zijn woningbouwcorporaties, scholen en zorginstellingen. Veelal functioneren deze organisaties als een bedrijf, maar worden ze (deels) gefinancierd met publieke middelen.`Het gedrag en de maatschappelijke verantwoording van bestuurders en toezichthouders behoeft permanente aandacht,` aldus Kamp. `Dat helpt het vertrouwen in de overheid en de semipublieke sector te vergroten.`

Noodzaak gedragscode
De Commissie Halsema komt voor 1 oktober met een gedragscode. Men richt zich met name op organisaties in de zorg, het onderwijs en de volkshuisvesting. Als voorzitter van de onafhankelijke ‘Commissie Amarantis’ was Halsema al eerder verantwoordelijk voor een rapport over behoorlijk bestuur in het onderwijs. Daarin kwam de noodzaak van een gedragscode al naar voren.

Femke Halsema is programmamaker, publicist en voorzitter van onder andere Stichting Vluchteling. Doekle Terpstra was tot 2005 voorzitter van de vakbond CNV en tegenwoordig bestuursvoorzitter van Hogeschool InHolland. Maxim Februari is schrijver en filosoof. Hij publiceerde in 2000 een proefschrift over de verhouding tussen economie en ethiek. Marco van Kalleveen is econoom en werkt bij consultancybureau Bain & Company.

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen