Tolbrug doet mee in project ‘Tele-Nu’ voor revalidatiezorg op afstand
ArrayTolbrug Specialistische Revalidatie doet sinds maart 2013 mee aan het project Tele-Nu. Met behulp van informatie- en communicatietechnologie wordt zorg op afstand mogelijk. Zo kan met behulp van het videoprogramma FaceTalk via een beeldscherm op afstand gecommuniceerd worden. Ook kunnen via Telerevalidatie.nl thuistrainingen gevolgd worden. Tele-Nu is een initiatief van Roessingh Research and Development (RRD), in samenwerking met het Revalidatiefonds en Revalidatie Nederland. Het project wil de kwaliteit van zorg verbeteren en zorgkosten verminderen. In totaal nemen 20 revalidatiecentra in Nederland deel aan het project.
Om aan de toenemende zorgvraag te kunnen voldoen, moeten nieuwe behandelvormen ontwikkeld worden. Hierbij liggen grote kansen voor ‘telemedicine’ diensten; diensten die zorg op afstand leveren door gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie. De revalidatiecentra worden voorzien van de benodigde technologie en de medewerkers worden getraind om goed met de producten te kunnen werken. ‘FaceTalk’ en ‘Telerevalidatie.nl’ zijn twee laagdrempelige en algemeen toepasbare telemedicine toepassingen, waarmee Tolbrug gaat werken.
‘FaceTalk’
FaceTalk is een videoprogramma ontwikkeld door patiënten, artsen en zorgverleners om via een beeldscherm te communiceren. Dit kan zijn tussen zorgprofessionals onderling en tussen zorgprofessionals en patiënten. Voor het videoprogramma is alleen een internetverbinding nodig en er hoeft geen software geïnstalleerd te worden. FaceTalk biedt een oplossing voor patiënten die minder mobiel zijn, spaart tijd van artsen en patiënten en verhoogt de kwaliteit van zorg en de effectiviteit.
‘Telerevalidatie.nl’
Telerevalidatie.nl is een thuistraining die gericht is op het lichamelijk versterken van chronisch zieken, via het web. De zorgprofessional stelt een individueel trainingsschema op voor de patiënt. De patiënt deelt informatie via een webportaal. Daardoor kan de zorgprofessional de gezondheidsstatus en het revalidatieproces volgen. Voordelen van Telerevalidatie.nl zijn dat de patiënt zelf kan bepalen wanneer hij de oefeningen wilt doen. Het bespaart reistijd en reiskosten en ook is de patiënt niet afhankelijk van de beschikbare tijd van de therapeut.
In de kinderschoenen
‘Het gebruik van telemedicine toepassingen bij revalidatiecentra staat duidelijk nog in de kinderschoenen’, aldus Paul de Jong, projectleider Tele-Nu bij Tolbrug. De opstartfase duurt ongeveer vijf maanden. Deelnemers krijgen een aantal trainingen, daarna start de invoering van het project. De Jong: ‘Het project wordt eerst in Tolbrug Oss uitgeprobeerd. Op het moment dat de eerste kinderziekten eruit zijn, gaat Tolbrug ’s-Hertogenbosch ook aan het project deelnemen’.
Tolbrug
Tolbrug Specialistische Revalidatie maakt deel uit van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en verzorgt de revalidatie van het JBZ en ziekenhuis Bernhoven. Een goede samenwerking tussen Tolbrug en het ziekenhuis is essentieel vanwege de instroom van revalidanten en de opleiding revalidatiegeneeskunde. Door een multidisciplinaire aanpak leren revalidanten omgaan met lichamelijke en/of cognitieve beperkingen, zodat zij weer optimaal kunnen functioneren in de maatschappij. Ook verzorgt Tolbrug de kinderrevalidatie binnen ATLENT, in samenwerking met mytylschool Gabriël.