Debat over veiligheid van geneesmiddelen

Array

Op donderdagmiddag 27 juni a.s. vindt in Den Haag een debat plaats over de vraag hoe veilig (nieuwe) geneesmiddelen zijn. Recente discussies over het gebruik van een bepaalde anticonceptiepil, de komst van nieuwe antistollingsmiddelen en publicaties van de kritische wetenschapper Ben Goldacre over geneesmiddelenonderzoek maken het thema actueel. 

Als inhoudelijk deskundigen zijn aanwezig de voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dr. Bert Leufkens en de directeur van bijwerkingencentrum Lareb, dr. Agnes Kant. Vertegenwoordigers van betrokken farmaceutische bedrijven en artsen zullen aangeven hoe zij tegen dit thema aankijken. Eén van de discussieonderwerpen is de kritiek vanuit met name huisartskringen dat nieuwe geneesmiddelen te snel worden aanbevolen voor grote groepen patiënten, terwijl pas op langere termijn de veiligheid in kaart kan worden gebracht. medicijnenDeskundigen pleiten er daarom voor nieuwe middelen niet te snel in behandelrichtlijnen op te nemen. Het gevolg daarvan is echter, dat patiënten daardoor niet kunnen beschikken over de nieuwste geneesmiddelen, gebaseerd op de recentste wetenschappelijke inzichten. De centrale vraag is dan ook: wat is wijsheid? Is er een risico voor patiënten?

Het debat is het tweede van 2013 in de reeks Glazen Zaaldebatten, georganiseerd door Nefarma. Doelstelling van de debatten is om verschillende (tegengestelde) meningen over een onderwerp naar voren te brengen, zodat bezoekers zich een gefundeerd oordeel kunnen vormen. Gasten krijgen de gelegenheid zich actief in de discussie te mengen.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Aanmelden kan via [email protected].
Videosamenvattingen van eerdere debatten zijn te vinden in zaal De Ontmoeting van het Farmahuis, www.farmahuis.nl.


Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen