Meander zet zich in voor betere kwaliteit van zorg bij acuut hartinfarct

DotterbehandelingElke seconde telt bij een acuut hartinfarct. De cardiologen van Meander Medisch Centrum zetten zich samen met andere hulpverleners in de regio Utrecht in voor nog grotere overlevingskansen. Een uniforme dotterprocedure maakt hier onderdeel van uit.
Fotograaf: Frank Noordanus

Patiënten die in de regio Utrecht een acuut hartinfarct krijgen, zijn vanaf nu in nog betere handen. Cardiologen (hartspecialisten), ambulancediensten en andere hulpverleners in de regio Utrecht werken samen aan één uniforme behandelmethode, met onder meer een dotterprocedure en de juiste bloedverdunners. Dit vergroot de overlevingskansen van patiënten. De cardiologen van Meander Medisch Centrum zetten zich actief voor deze regionale samenwerking in.

De cardiologen uit de Utrechtse ziekenhuizen starten op 12 juni 2013 het project ‘NVVC Connect’, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC). Uitgangspunt is een snelle en goed samenwerkende zorgketen: van huisarts en ambulance tot dotter- en hartrevalidatiebehandeling in het ziekenhuis. De cardiologen van Meander Medisch Centrum zijn trekker van dit project. Evelyn de Vrey, cardioloog in Meander Medisch Centrum: “We hebben veel ervaring in het uitvoeren van acute dotterbehandelingen, waarbij we een vernauwing in het bloedvat van de patiënt opheffen. We weten daarom hoe cruciaal snelheid, goede samenwerking en goede afspraken zijn. Het initiatief van NVVC, om te starten met een regionale samenwerking en behandelmethode sluit daar perfect op aan. Omdat elke seconde telt, vergroot een uniforme behandeling vanaf de opvang door de ambulance tot de behandeling in het ziekenhuis de kans op overleving.”

Elke seconde telt
Onderdeel van het project is het in kaart brengen van de kwaliteit van zorg bij een acuut hartinfarct in de regio Utrecht. Vanuit NVVC Connect werken alle partijen samen om bijvoorbeeld de tijden van het eerste contact van de patiënt met ambulancedienst tot de dotterbehandeling in het ziekenhuis te registreren en met elkaar te delen. Ook wordt bijgehouden wat het effect van de behandeling in de Utrechtse ziekenhuizen is. Evelyn de Vrey: “Op basis daarvan kunnen we nog betere afspraken maken over een uniforme behandeling. Time is muscle: elke seconde eerder behandelen levert minder schade aan het hart op. We doen het al heel snel. Met dit project vergroten we de overlevingskans verder, kunnen we de preventie en kwaliteit van zorg verbeteren  en hartrevalidatie stimuleren.”

De juiste bloedverdunner
Ten opzichte van tien jaar geleden zijn de overlevingskansen van patiënten met een acuut hartinfarct enorm gestegen. Dit komt door het gebruik van bloedverdunnende medicatie en acute dotterprocedures. De bloedverdunnende medicijnen hebben helaas een keerzijde, omdat hierdoor bloedingen kunnen optreden. Ouderen zijn het meest kwetsbaar. De Utrechtse cardiologen zetten sterk in op het gebruik van de juiste bloedverdunner bij de juiste patiënt. In het bijzonder bij oudere patiënten zal onderzocht en bijgehouden worden welke behandeling voor hen optimaal is.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen