Succesvolle focusgroepen van het SIP 2013: een stap op weg naar concrete beleidsmaatregelen

Array

Dit jaar hebben de focusgroepen van het ‘Societal Impact of Pain’ (SIP) inzake kwaliteitsindicatoren en best practices voor de re-integratie van patiënten met chronische pijn in hun werkomgeving geleid tot twee beleidsdocumenten voor toekomstige beleidsmaatregelen voor een betere aanpak van pijn in Europa

Tijdens de twee SIP-focusgroepen, die plaatsvonden in Brussel op 14 en 15 mei, werden door de multi-stakeholdergroepen twee werkdocumenten voor toekomstige beleidsmaatregelen besproken en overeengekomen: het document ‘SIP-aanbevelingen’ over de ‘Europese invoering van kwaliteitsindicatoren bij de aanpak van chronische, niet-maligne pijn‘ (Focus Group 1) en het SIP-actievoorstel met de ‘Europese best practices voor de re-integratie van patiënten met chronische pijn in hun werkomgeving‘ (Focus Group 2). SIP EFICDe twee documenten vormen de basis voor toekomstige acties van de multi-stakeholdergroep, die tot doel heeft de bewustwording van de gevolgen van chronische pijn te vergroten, de uitwisseling van informatie en best practices binnen de Europese Unie te stimuleren en beleidsstrategieën en -activiteiten voor een betere aanpak van pijn in Europa te ontwikkelen en te ondersteunen.

 

Zoals besloten door de EFIC® (European Federation of IASP® Chapters) en het programmacomité van het SIP vonden de SIP-focusgroepen dit jaar voor het eerst plaats, na drie SIP-congressen in 2010-2012. De focusgroepen vonden plaats in samenhang met het Ierse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (januari-juni 2013, www.eu2013.ie) en werden gesteund door meer dan 185 internationale en nationale patiëntenbelangengroepen, wetenschappelijke organisaties en gezondheidsinstanties, evenals het Italiaanse voorzitterschap van de Raad van ministers.

 

De onderwerpen die het programmacomité van het SIP heeft gekozen voor de SIP-focusgroepen zijn nauw verbonden met een van de zeven beleidsaspecten van de SIP Road Map for Action, aldus Prof. Hans Georg Kress, voorzitter van de EFIC®: “In de afgelopen drie SIP-congressen hebben we vooruitgang geboekt wat betreft de algemene discussie en erkenning van chronische pijn als een probleem voor de samenleving. We bevinden ons nu in de volgende fase: we richten ons op de specifieke eisen die staan beschreven in de Road Map for Action”. De Road Map was een belangrijk resultaat van het SIP-congres in 2011 en beschrijft zeven beleidsaspecten voor de manier waarop de Europese instellingen en lidstaten de maatschappelijke gevolgen van pijn effectief kunnen aanpakken op Europees niveau.

 

Zoals zeer duidelijk naar voren kwam tijdens de eerste focusgroep over de ontwikkeling van indicatoren voor het meten van de kwaliteit van beleid op het gebied van pijn, hebben verschillende Europese landen met verschillende gezondheidszorgstelsels specifieke eisen en voorwaarden, benadrukt Kress: ”Onze Europese Gemeenschap is niet één geheel, het is een menging van verschillende landen, met verschillende geschiedenissen, tradities, gezondheidszorgstelsels en sociale systemen”.

Alberto Grua, vicepresident van Grünenthal Europe & Australia, vervolgt: “Ik ben van mening dat een van de hoofddoelstellingen – iets waar we trots op moeten zijn als mogelijke resultaat van dergelijke bijeenkomsten in de toekomst – is echt aan de slag te gaan met de onderlinge afstemming en harmonisatie van de manier waarop we er voor willen zorgen dat patiënten goed worden behandeld“.

De eerste aanbeveling voor een Europese set indicatoren voor de SIP-aanbevelingen is besproken en overeengekomen tijdens focusgroep 1; deze aanbevelingen moeten nader worden omschreven en toegelicht tijdens verdere werksessies in de toekomst. Naast de Europese aanbevelingen zullen ook landspecifieke, nationale aanbevelingen worden opgesteld.

Het definitieve werkdocument voor de aanbevelingen kunt u vinden op de SIP-website.

Het onderwerp van de focusgroep 2 van het SIP 2013 was aantonen dat chronische pijn significante gevolgen heeft voor de beroepsbevolking van de EU. Op grond van best practice-projecten van verschillende EU-landen werd een actievoorstel, dat moet bevorderen dat patiënten met chronische pijn weer aan het werk gaan, besproken en overeengekomen. De groep verzoekt Europese overheden onder meer het volgende in aanmerking te nemen:

1. Sterke, vroegtijdige betrokkenheid van belanghebbenden […] om zorg te dragen voor een holistische en gezamenlijke aanpak voor de succesvolle uitvoering van toekomstige projecten.

2. Ontwikkeling van richtlijnen voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg […].

3. Ontwikkeling en invoering van voorlichtingsprogramma’s voor patiënten met chronische pijn en activiteiten/werkprogramma’s voor patiënten met chronische pijn […].

4. Continu toezicht/controle en beoordelingssystemen […] en risicobeheerprocedures om consistente kwaliteitsresultaten te waarborgen.

Het SIP-platform en de doelstellingen van de focusgroepen van dit jaar worden ook ondersteund door mw. Waltraud Klasnic, Oostenrijks lid van het Europees Economisch en Sociaal Comité: “Het is mijn functie het Europees Economisch en Sociaal Comité te vertegenwoordigen, te luisteren en te ondersteunen dat de taak van (de aanpak van) pijn in Europa wordt erkend en uitgevoerd.“

Prof. dr. Kris C.P. Vissers, UMC St. Radboud, Nederland: “Er bestaan enorm grote verschillen tussen Europese landen: Pijn is een multidimensionaal probleem, het is niet alleen somatisch, maar ook een psychologisch en sociaal probleem; het is ook een mentaal en existentieel probleem. De combinatie hiervan verschilt per cultuur. Vanwege de culturele diversiteit van onze samenleving en omdat elke cultuur zijn eigen ministerie van volksgezondheid met zijn eigen programma’s heeft, is de harmonisatie ervan zeer moeilijk te realiseren.”

“In Nederland werken we hard aan de modellering van de patiëntenparticipatie. In dit programma zie je dat de patiënt de leider is en wij de coaches van de patiënt zijn om de zorg van de patiënt te verbeteren, zodat zijn programma wordt verbeterd”.

De European Federation of IASP® Chapters (EFIC®) draagt zorg voor het wetenschappelijke kader van het SIP 2013. Het farmaceutische bedrijf Grünenthal GmbH is verantwoordelijk voor de financiële en niet-financiële steun (met name logistiek).

Over ‘Societal Impact of Pain’ (SIP)
‘Societal Impact of Pain’ (SIP) is een internationaal multidisciplinair-platform. Het is opgericht in 2010, vanuit een gezamenlijk initiatief van de EFIC® en het farmaceutische bedrijf Grünenthal GmbH. Het platform heeft zichzelf ten doel gesteld om de bewustwording te vergroten rond de gevolgen van pijn voor de maatschappij, de economie en de gezondheid. Verder richt het zich op het stimuleren van de uitwisseling van informatie en best practices tussen alle lidstaten van de Europese Unie en het ontwikkelen en ondersteunen van beleidsactiviteiten en -strategieën op Europees niveau voor een beter beleid op het gebied van pijn in Europa. Het platform biedt ruimte aan de dialoog tussen beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, patiëntenorganisaties op het gebied van pijn, politici, verzekeraars, vertegenwoordigers van gezondheidsinstanties, toezichthouders en begrotingsverantwoordelijken.

 

De European Federation of IASP® Chapters (EFIC®) draagt zorg voor het wetenschappelijke kader van het SIP-platform. Het farmaceutische bedrijf Grünenthal GmbH is verantwoordelijk voor de financiële en niet-financiële steun (met name logistiek). Ga voor meer informatie naar www.sip-platform.eu.

 

Over EFIC
De European Federation of IASP® Chapters (EFIC®) is een multidisciplinaire beroepsorganisatie op het gebied van onderzoek naar pijn en pijngeneeskunde. De organisatie bestaat uit de 36 onderdelen (‘chapters’) van de International Association for the Study of Pain (IASP®), die een vertegenwoordiging vormen van de nationale organisaties voor pijnbestrijding die door de IASP in elk land zijn erkend. De chapters van de EFIC vertegenwoordigen de pijnbestrijdingsorganisaties van 36 Europese landen. De EFIC telt bijna 20.000 artsen, wetenschappelijke onderzoekers, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, psychologen en andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg in Europa, die zijn betrokken bij het onderzoek naar en de aanpak van pijn. Ga voor meer informatie naar www.efic.org.

Over Grünenthal
Het concern Grünenthal, met hoofdkantoor in Aken (Duitsland), is een onafhankelijk internationaal familiebedrijf in farmaceutisch onderzoek. Het neemt een unieke positie in op het gebied van pijnbestrijding en heeft de ambitie om zich te onderscheiden als meest patiëntgerichte bedrijf. Daarmee wil het voorop lopen op het gebied van medische innovatie. Grünenthal is een van de vijf laatste in Duitsland gevestigde farmaceutische bedrijven die gespecialiseerd zijn in onderzoek en die op een duurzame manier investeren in onderzoek en ontwikkeling. Deze investeringen beslaan ongeveer 26% van de jaaromzet in 2012. De onderzoeks- en ontwikkelingsstrategie van Grünenthal is gericht op specifieke behandelingsmethoden en hoogwaardige technologie. Binnen het intensieve onderzoek focust Grünenthal op nieuwe en betere methoden voor pijnbestrijding die effectiever zijn en minder bijwerkingen geven dan bestaande methoden. Het concern Grünenthal heeft bedrijven in 26 landen overal ter wereld. De producten van Grünenthal zijn verkrijgbaar in meer dan 155 landen en het concern biedt momenteel wereldwijd werk aan ongeveer 4400 mensen. In 2012 bedroeg de jaaromzet van Grünenthal 973 miljoen euro. Meer informatie: www.grunenthal.com.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen