RIVM overweegt extra inenting tegen mazelen

mazelenVandaag besluit het ‘Outbreak-managementteam’ van het RIVM of baby’s in de Biblebelt een extra inenting krijgen tegen mazelen.
Zeker 67 kinderen in het gebied waar veel reformatorische christenen wonen, hebben momenteel mazelen. Het gaat vooral om het Rivierengebied. Vanwege hun geloofsovertuiging laten veel bewoners in de Biblebelt hun kinderen niet vaccineren. Sinds 1979 wordt de eerste inenting tegen mazelen meestal in de veertiende maand gegeven. Welke groep mogelijk nog eens wordt ingeënt is nog niet bekend, zegt Roel Coutinho van het RIVM in een reportage van EenVandaag en Omroep Gelderland.

Gat
Op dit moment zit er een gat van ruim een halfjaar tussen het einde van de aangeboren immuniteit van een baby en de eerste vaccinatie na 14 maanden. In die periode is de baby niet beschermd tegen mazelen. Dat gat is groter geworden, omdat veel moeders vanwege vaccinaties nooit mazelen hebben gehad. Hierdoor zijn de immuniteitswaarden die ze bij geboorte aan hun kind meegeven, lager komen te liggen.

Sterfgevallen
Er zijn nog twijfels over de extra inenting, omdat vaccineren vóór de leeftijd van twaalf maanden ook averechts kan werken. Als kinderen een vaccinatie krijgen terwijl ze hun natuurlijke immuniteit nog hebben, kan dat ertoe leiden dat ze helemaal niet beschermd zijn. In 1998 was er een sterfgeval door mazelen en in het epidemische jaar 1999-2000 stierven 3 kinderen aan mazelen. Ook in 2003 was er een sterfgeval. In de andere jaren tussen 1997 en 2009 zijn er geen mensen overleden aan mazelen.

Rekening
De GGD in houdt overigens al rekening met een grootschalige vaccinatiecampagne tegen mazelen. Dat zei infectieziektearts Ashis Brahma van GGD Noord- en Oost Gelderland bij Omroep Gelderland. Dat betekent voor de GGD een enorme operatie omdat er niet alleen vaccins klaargelegd moeten worden, maar ook omdat alle mensen die in aanmerking komen voor vaccinatie moeten worden aangeschreven, aldus Ashis Brahma.
Bron: Arts & Apotheker