BD lanceert in heel Europa een website voor de veiligheid van gezondheidsmedewerkers

Array

De website werd ontwikkeld om gezondheidsmedewerkers te helpen veiliger te werken en het risico op prikaccidenten te minimaliseren
BD (Becton, Dickinson and Company), een toonaangevend internationaal bedrijf in medische technologie, heeft in heel Europa een nieuwe veiligheidswebsite gelanceerd. Deze werd ontwikkeld om gezondheidsorganisaties te helpen om de veiligheid van gezondheidsmedewerkers te verbeteren en aan te sluiten bij de wetgeving betreffende de preventie van prikaccidenten die van kracht is. Deze website vindt u op: www.bd.com/europe/safety/nl

Elke dag lopen gezondheidsmedewerkers in heel Europa het risico prikaccidenten op te lopen wat kan leiden tot een infectie door 30 potentieel gevaarlijke, door bloed overgedragen pathogenen zoals Hepatitis B, Hepatitis C en HIV.1 Prikaccidenten vormen een ernstig beroepsrisico voor gezondheidsmedewerkers: jaarlijks2 zijn er in de Europese Unie naar schatting één miljoen gevallen, en in Nederland alleen al tellen we tot 15.000 gevallen per jaar.

 

bloeddonorVooruitdenkende gezondheidsorganisaties in heel Europa waren zich al bewust van het voordeel van de invoer van veiligere werkpraktijken en handelden vroegtijdig, nog voor de verplichte deadline. De voordelen van een dergelijke aanpak zijn duidelijk. Voor organisaties die verpleegkundigen en gezondheidsmedewerkers vertegenwoordigen, illustreert het invoeren van een nieuw veiligheidsklimaat de verandering op verschillende niveaus.

 

De EU-richtlijn met betrekking tot de preventie van prikaccidenten3 is broodnodig om een dwingend kader te creëren voor het voorkomen van dergelijke verwondingen en moest 11 mei 2013 ten laatste opgenomen zijn in de nationale wetgeving in alle EU-lidstaten. In Nederland is de richtlijn in 2011 al omgezet in wetgeving;4 in België gebeurde dat in mei 2013.5 De nieuwe veiligheidswebsite van BD werd ontwikkeld om gezondheidsmedewerkers en hun organisaties te helpen om te voldoen aan de eisen van deze nieuwe wetgeving.

 

Alexandre Conroy, president BD Europa, Midden-Oosten, Afrika en Amerika, benadrukt het veiligheidsbeleid van BD: “BD zet zich in voor de bewustmaking rond de dagelijkse risico’s die gezondheidsmedewerkers lopen en de voorzorgsmaatregelen die ze kunnen nemen om de veiligheid te verbeteren. We hopen dat deze website een belangrijk portaal wordt voor informatie, begeleiding en best practices binnen de industrie.”

 

De website geeft ook een overzicht van het gelanceerde programma voor de veiligheid van de gezondheidsmedewerker. Dit volledige pakket is gebaseerd op een holistische benadering van veiligheid en biedt de tools en het advies die nodig zijn om prikaccidenten voorgoed verleden tijd te maken. Een economisch model, een handleiding voor risicobeoordeling, omschakeling naar veiligheid en opleiding zijn in deze context cruciale elementen. De website omvat ook een overzicht van het BD-gamma van medische apparaten met ingebouwde veiligheidsmechanismen, en van andere nuttige bronnen. BD biedt een uitgebreide set tools om instellingen te ondersteunen die streven naar een rechtlijnige, probleemloze en kostenefficiënte overgang naar veiligere werkpraktijken en naar de implementatie van de nieuwe EU-richtlijn.

 

De BD-veiligheidswebsite vindt u op www.bd.com/europe/safety/nl. De website bestaat ook in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans.

 

 

Einde

Over BD

BD is een toonaangevend internationaal bedrijf in medische technologie dat medische apparatuur, instrumentsystemen en reagentia ontwikkelt, produceert en verkoopt. Het bedrijf heeft als doel de gezondheid van mensen overal ter wereld te verbeteren. BD concentreert zich op de verbetering van de toediening van medicatie, mogelijkheden voor een betere en snellere diagnose van infectieziekten en kanker, en de ondersteuning van onderzoek naar en de ontwikkeling en productie van nieuwe geneesmiddelen en vaccins. Het bedrijf zet zijn kennis in bij de strijd tegen veel van ’s werelds meest urgente ziektes. BD is opgericht in 1897 en het hoofdkantoor bevindt zich in Franklin Lakes, New Jersey, VS. BD stelt ongeveer 29.000 medewerkers in meer dan 50 landen wereldwijd tewerk. BD levert aan gezondheidsinstellingen, biowetenschappers, klinische laboratoria, de farmaceutische industrie en het grote publiek. Meer informatie vindt u op www.bd.com.

_____________________

European Biosafety Workshop; Prevention of sharps injuries in the hospital and healthcare sector; Implementation guidance for the EU Framework Agreement, council directive and associated national legislation.

1  EU Commission for Employment, Social Affairs and Inclusion, New legislation to reduce injuries for 3.5 million healthcare workers in Europe, 8th March 2010.

http://www.saferneedles.org.uk/news/pdf_articles/Directive_press_statement.pdf

2 Nationaal Hepatitis Centrum, Het toepassen van de Richtlijn Prikaccidenten in de praktijk, 2010

http://www.hepatitis.nl/kennisbank/Search.cHJpa2FjY2lkZW50ZW4=/aDU1153_Het-toepassen-van-de-Richtlijn-Prikaccidenten-in-de-praktijk.aspx

 3 EU Council Directive 2010/32/EU

4 https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2011-399.html#d34911e66

5 http://www.ejustice.just.fgov.be/doc/rech_n.htm NUMAC 2013202242

 

Recente artikelen