Tips om wespen op afstand te houden

wesp1Door het warme begin van de zomer zijn veel insecten actief. Dat betekent dat deze vliegende lastpakken herhaaldelijk op bezoek komen. Niet alleen het gekriebel en gezoem zijn storend, want ook een steek of beet kan flink wat last bezorgen. De telefoons bij bedrijven die wespen bestrijden, staan roodgloeiend. De voorspellins is dat in de maanden augustus en september veel meer overlast  zal zijn van insecten. Het zelf weghalen van wespennesten als particulier wordt afgeraden door de firma’s. Wat kan je zelf doen, Medicalfacts geeft advies.
Wespen, bijen en hommels steken alleen uit verdediging. Als een wesp, bij of hommel in het nauw wordt gedreven, kan hij in de aanval gaan. Sla dus nooit naar deze insecten. Om steken te voorkomen is het beter ‘s avonds niet dicht bij een lichtbron te gaan zitten. Door rook van een kaars, fakkel of wierook blijven insecten juist op een afstand. Witte kleding stoot insecten af. Bovendien is het verstandig in de zomer geen geparfumeerde cosmetica te gebruiken, dit trekt insecten aan. Muggen en horzels vragen om een actievere verdediging. Gebruik een insectenwerend middel dat deet bevat.

Tips om insectenbeten te vermijden

 • Frisdrank en bier trekken wespen aan. Laat nooit blikjes openstaan en drink nooit zonder rietje uit een blikje. Als er een wesp in zit, kan deze in mond of keel steken.
 • Vermijd de omgeving van vuilnisbakken en afgevallen fruit, wespen zijn daar dol op.
 • Controleer bij het knippen van een heg of werk aan oude daken eerst of er geen wespennest is.
 • Vermijd de omgeving van bijenkorven en bloemperken in bloei.
 • Draag geen felgekleurde of zwarte kleding. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk.
 • Loop nooit blootsvoets door een grasveld. Bijen zijn verzot op de bloempjes van klaver en madeliefjes, en wespen kunnen een nest in de grond hebben.
 • Vermijd sterk geurende deodorant, aftershave en zonnebrandcrème. Zij trekken bijen en wespen aan.
 • Vermijd wilde bewegingen wanneer er een wesp of bij in de buurt is. Sla nooit een insect dood dat op het lichaam is gaan zetten, schiet het eventueel met een vinger weg.
 • Bij picnics en barbecues kan je zoetigheden en vlees het beste afdekken een wesp kan erin kruipen,dan is ze onzichtbaar en bij het eten kan ze in de mond of de keel steken.
 • Transpiratie trekt bijen en wespen aan.
 • Uw kleren kunnen een verschil maken. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk voor insekten. Felle kleuren daarentegen schijnen dezelfde aantrekkingskracht te hebben als bloemen. Ook bloemmotieven en flikkerende juwelen kunnen insecten in verwarring brengen en doen denken dat u een bloem bent.
 • Loop nooit blootsvoets door een grasveld . U loopt de kans op een bij of een wesp te trappen of uw voet in de nabijheid van een wespennest neer te zetten.
 • Vermijd deodorant, after-shave, haarlak of zonnecrème. Ze trekken zowel bijen als wespen aan. Vooral sterkgeurende en ‘zoete’ parfums zouden de voorkeur genieten.
 • Vermijd wilde, zwaaiende bewegingen bij het naderen van een insect. Indien men onbeweeglijk blijft, zullen de meeste bijen en wespen spontaan verder vliegen.
 • Dood geen bij of wesp in de buurt van het nest . Wanneer ze zich bedreigd voelen, scheiden zowel bijen als wespen vluchtige stoffen af die hun soortgenoten aantrekken en aanzetten tot steken.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen