Discussies over diabetes verdrievoudigd

Array

Maatschappelijke kosten en psychologische problemen vormen aanleiding
Van een ondergeschoven kindje tot een volwassen en veel besproken onderwerp; dat is het online verhaal van diabetes. Niet alleen onder de bevolking, ook in de politiek en de medische wereld. Het social media onderzoeksbureau Buzzcapture voerde een analyse uit en concludeerde dat er tegenwoordig niet alleen veel meer over diabetes gesproken wordt, maar ook op een andere manier dan drie jaar geleden.

Diabetes is de meest voorkomende ziekte van Nederland. Zo’n één miljoen mensen hebben suikerziekte en dit aantal is sinds 2000 met meer dan de helft gegroeid. Buzzcapture concludeerde uit een analyse dat deze groei hand in hand gaat met het aantal berichten dat online geplaatst wordt over diabetes. In 2010 werden nog 45.000 online berichten gevonden over diabetes, in 2012 waren dit er al 101.760. De verwachting is dat eind 2013 het aantal online berichten over diabetes ongeveer 120.000 zal zijn.
sociaal contact wereldIn 2013: nadruk op psychologische oorzaak
Het onderwerp diabetes heeft zich ontwikkeld van een online onderbelichte ziekte die voornamelijk in verband werd gebracht met obesitas en eten, naar een maatschappelijk probleem. Hierbij wordt niet alleen maar gekeken naar eetgewoonten, maar ook naar de psychologische oorzaken en de minder voor de hand liggende manieren om diabetes te voorkomen. Omdat uit onderzoek is gebleken dat het aantal patiënten met diabetes zal blijven groeien tot 1,3 miljoen in 2025, is de verwachting dat de groei van het aantal online berichten en informatie over diabetes zich zal blijven voortzetten.

Bron: Buzzcapture

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen