Zoetermeer behoudt basisziekenhuis

Array

Vierstroom en medisch staf investeren samen in betere zorg
Zoetermeer, 10 juli 2013 — Zorgorganisatie Vierstroom wordt samen met de medische staf de nieuwe eigenaar van Het LangeLand Ziekenhuis. Daardoor blijft een basisziekenhuis voor Zoetermeer behouden. Het plan wordt gesteund door de gemeente Zoetermeer en de lokale huisartsen. Het  LangeLand Ziekenhuis gaat onderdeel uitmaken van de groep bedrijven van Vierstroom.

Vierstroom investeert 6 miljoen euro in de herstructurering van Het LangeLand Ziekenhuis. De medische staf is mede-investeerder en verwerft voor 1,5 miljoen euro 20% van de aandelen. Dit is een unicum in Nederland. Vebego, een familiebedrijf actief in facility services, personeelsdiensten en gezondheidszorg, verstrekt indirect een lening van 3 miljoen euro. Het Groene Hart Ziekenhuis uit Gouda investeert in apparatuur. Daarnaast wordt intensief samengewerkt tussen vakgroepen van het Groene Hart Ziekenhuis en Het LangeLand Ziekenhuis. Met de banken zijn gesprekken gaande over de termijn waarop leningen worden terugbetaald. Voorzitter Raad van Bestuur a.i. van Het LangeLand Ziekenhuis, Jan Willem Brinkman: “Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat het ziekenhuis op deze manier hoogwaardige basiszorg kan blijven bieden waarbij de patiënt centraal staat. En dat doen we vanaf dit jaar op basis van een financieel gezonde bedrijfsvoering.”

Langeland Ziekenhuis VierstroomVerbetering kwaliteit zorg
Aan het besluit van Vierstroom om te investeren in Het LangeLand Ziekenhuis ligt een regiovisie op de gezondheidszorg in Zoetermeer en omgeving ten grondslag. Deze visie is ontwikkeld door Het LangeLand Ziekenhuis, Groene Hart Ziekenhuis en Vierstroom.  De visie stelt dat door de intensievere samenwerking tussen Vierstroom en beide ziekenhuizen de zorg in Zoetermeer en de regio structureel verbetert, zelfs in een tijd van bezuiniging. Vierstroom beschouwt het ziekenhuis als een kernvoorwaarde voor het goed functioneren van de zorginfrastructuur in een gebied met 150.000 mensen, ruim 20.000 spoedeisende hulpvragen en 1300 bevallingen per jaar. Jeroen van den Oever, voorzitter Raad van Bestuur van Vierstroom: “De vergrijzingsgolf versterkt de noodzaak van een basisziekenhuis in Zoetermeer. Voor de doelgroep van Vierstroom, namelijk chronisch zieken en kwetsbare ouderen, is dat van cruciaal belang. Door in de keten samenwerking te optimaliseren kunnen wij hen blijvend beter helpen.”

Medeverantwoordelijkheid
Bijzonder is dat de medische staf van Het LangeLand Ziekenhuis mede-eigenaar wordt. Jos Roelofsen, voorzitter van de medische staf: “Wij vinden het van groot belang voor onze patiënten dat het ziekenhuis blijft bestaan. Het is een unieke kans om door samenwerking in de keten de kwaliteit van zorg efficiënter en beter te kunnen maken. Als mede-investeerder dragen we ook meer verantwoordelijkheid voor de organisatie van de zorg.”

Goede en betaalbare zorg dichtbij
Het LangeLand Ziekenhuis wil goede en betaalbare zorg dichtbij leveren. Het ziekenhuis richt zich op laagcomplexe basiszorg met een hoog volume. Hoogcomplexe zorg met een laag volume wordt geleverd door ziekenhuizen in de omgeving. Een belangrijke stap betreft de samenwerking met  specialisten interne geneeskunde, radiologie en geriatrie van het Groene Hart Ziekenhuis. Het LangeLand Ziekenhuis, dat een nieuwe naam krijgt, is sterk gefocust op kwaliteit en veiligheid. Onlangs is een belangrijke certificering voor veiligheid management behaald. De patiënt kan verder rekenen op betere service zoals kortere wachttijden en een snellere beantwoording van de telefoon.

Effectief per 1 september
De overname van de aandelen wordt effectief per 1 september 2013 onder voorwaarde dat dan de mededingingsautoriteit ACM, medezeggenschapsorganen en banken formeel akkoord gaan.

                              

————————————————————————

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Het LangeLand Ziekenhuis, Ruud Bijl, telefoon 06 53197864
Vierstroom, Diana Verkes, telefoon 0615031325

 

Over Het LangeLand Ziekenhuis

Het LangeLand Ziekenhuis is sterk verbonden met Zoetermeer; de derde grote stad van Zuid-Holland. Als het enige algemeen ziekenhuis vervult Het LangeLand Ziekenhuis een kernfunctie in de gezondheidszorg voor de stad en de directe omgeving. Ook in de komende jaren willen wij voor de Zoetermeerse gemeenschap hét ziekenhuis zijn en blijven. De beste garanties voor het slagen van deze missie zijn: goed luisteren naar de zorgvrager, alert blijven en inspelen op veranderingen. Niet voor niets heeft Het LangeLand Ziekenhuis als motto: ‘beter dichtbij’.

 

Over Vierstroom

Vierstroom is een stichting met thuiszorg, verpleegkundige hulp, verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalige woonvoorzieningen en aanvullende diensten op het gebied van gezondheid, welzijn en comfort. De Stichting voert het bestuur over een aantal zelfstandige bedrijven. Vierstroom en haar rechtsvoorgangers is van oudsher een actieve speler in Zoetermeer op het gebied van verpleging, verzorging en thuiszorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen