Onderzoek naar veilig medicijngebruik bij kanker in Meander Medisch Centrum

Array

Chemotherapie en de medicatie die een kankerpatiënt thuis gebruikt kunnen elkaar beïnvloeden. Onderzoek door de ziekenhuisapotheek van verbetert de afstemming en daarmee de medicatieveiligheid voor de patiënt.

Dat blijkt uit onderzoek van Inge de Pater, in opleiding tot Farmaceutisch Consulent. Zij studeerde af op dit onderzoek in samenwerking met de Afdeling Oncologie van Meander Medisch Centrum. Hierbij werd gekeken naar het gebruik van thuisgeneesmiddelen in combinatie met de chemokuur. De Pater: “Zes weken lang onderzochten we of thuisgeneesmiddelen en chemotherapie op elkaar reageerden. Bij 5% van de patiënten vond een mogelijke reactie plaats waarbij het raadzaam was met de oncoloog te overleggen. Dit aantal komt overeen met vergelijkbare onderzoeken bij andere ziekenhuizen.”Inge de Pater Farmaceutisch ConsulentOp de Afdeling Oncologie worden de chemokuur en de thuismedicatie met de patiënt doorgenomen. Vervolgens maakt de ziekenhuisapotheek de chemotherapie voor de patiënt klaar voor toediening via een infuus of injectie. Hierbij controleert de ziekenhuisapotheek of de middelen naast elkaar gegeven mogen worden.

 

Meander Medisch Centrum werkt aan optimale aansluiting van de automatiseringssystemen voor de chemokuren en voor de overige medicatie. “Voor de grootst mogelijke veiligheid doen we de medicatiebewaking zowel automatisch als handmatig. Hoewel dit meer tijd kost, gaan we hier vanwege de goede resultaten mee door, want dit garandeert goede medicatieveiligheid.”

Over Meander Medisch Centrum
Meander Medisch Centrum heeft de ambitie om elke dag de beste zorg te leveren. Iedere patiënt kan rekenen op klantvriendelijke, deskundige en betrouwbare zorg. Meander Medisch Centrum is een topklinisch ziekenhuis, heeft medische opleidingen voor veel specialismen in huis en verricht veel wetenschappelijk onderzoek. De zorg in Meander is hooggespecialiseerd en gebaseerd op de nieuwste medische inzichten.  Meander staat op de eerste plaats in de AD Ziekenhuis Top 100 van 2012.

www.meandermedischcentrum.nl Twitter: @MeanderMC
Bron: Onderzoek naar veilig medicijngebruik bij kanker in Meander Medisch Centrum

AMERSFOORT – Chemotherapie en de medicatie die een kankerpatiënt thuis gebruikt kunnen elkaar beïnvloeden. Onderzoek door de ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum verbetert de afstemming en daarmee de medicatieveiligheid voor de patiënt.

Dat blijkt uit onderzoek van Inge de Pater, in opleiding tot Farmaceutisch Consulent. Zij studeerde af op dit onderzoek in samenwerking met de Afdeling Oncologie van Meander Medisch Centrum. Hierbij werd gekeken naar het gebruik van thuisgeneesmiddelen in combinatie met de chemokuur. De Pater: “Zes weken lang onderzochten we of thuisgeneesmiddelen en chemotherapie op elkaar reageerden. Bij 5% van de patiënten vond een mogelijke reactie plaats waarbij het raadzaam was met de oncoloog te overleggen. Dit aantal komt overeen met vergelijkbare onderzoeken bij andere ziekenhuizen.”

Op de Afdeling Oncologie worden de chemokuur en de thuismedicatie met de patiënt doorgenomen. Vervolgens maakt de ziekenhuisapotheek de chemotherapie voor de patiënt klaar voor toediening via een infuus of injectie. Hierbij controleert de ziekenhuisapotheek of de middelen naast elkaar gegeven mogen worden.

Meander Medisch Centrum werkt aan optimale aansluiting van de automatiseringssystemen voor de chemokuren en voor de overige medicatie. “Voor de grootst mogelijke veiligheid doen we de medicatiebewaking zowel automatisch als handmatig. Hoewel dit meer tijd kost, gaan we hier vanwege de goede resultaten mee door, want dit garandeert goede medicatieveiligheid.”

Meander Medisch Centrum heeft de ambitie om elke dag de beste zorg te leveren.


Bron: Meander Medisch Centrum www.meandermedischcentrum.nl Twitter: @MeanderMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen